EBRD, EU i Austrija doniraju 360 stabla za zeleniji Beograd (FOTO)

03.12.2021

16:54

0

Autor: 24sedam

Stabla belog jasena danas su posađena uz podršku volontera NVO „Posadi svoj hlad“

EBRD, EU i Austrija doniraju 360 stabla za zeleniji Beograd (FOTO)
image00013 - Copyright Promor/EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je zajedno sa Evropskom unijom i Austrijom Beogradu donirala 360 stabala belog jasena koji su danas posađeni u blizini Fakulteta dramskih umetnosti na Novom Beogradu. Stabla su donirana u okviru Programa finansiranja zelene ekonomije na Zapadnom Balkanu (GEFF) koji podržava domaćinstva da investiraju u energetsku efikasnost.

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za region Zapadnog Balkana i direktor kancelarije za Srbiju, izjavio je: „Energetska efikasnost je ključni prioritet EBRD-a u Srbiji. Potencijal za renoviranje zgrada i unapređenja njihove energetske efikasnosti je ogroman. Ove investicije imaju neposredan uticaj na kvalitet vazduha u gradovima, otvaraju mogućnosti za lokalnu privredu i na kraju se isplaćaju iz ušteda usled smanjene potrošnje energije. Radujemo se nastavku proširenja GEFF programa u narednim godinama, u partnerstvu sa lokalnim bankama i našim donatorima“.

Preko 3000 domaćinstava u Srbiji je do sada iskoristilo pogodnosti GEFF programa da unapredi energetsku efikasnost svojih domova. Program nudi pristup namenskim kreditnim linijama i bespovratnim sredstavima koje donira EU a koja ove investicije čine pristupačnijim. Domaćinstva mogu iskoristiti sredstva za ulaganje u nove prozore, izolaciju, toplotne pumpe, solarne panele. Po uspešnom završetku investicije, domaćinstva dobijaju bespovratna sredstva u vrednosti do 20 odsto iznosa kredita, donacija EU. U Srbiji banke Erste, UniCredit i ProCredit učestvuju u GEFF programu.

Promor/EBRD
 

 

Emanuel Žofre, Ambasador Evropsje unije u Srbiji, izjavio je: „Evropska unija je prvi partner i sa više od 3,6 milijardi evra bespovratne pomoći od 2001. godine najveći donator Srbiji. EU je takođe ključni trgovinski partner, koji čini skoro dve trećine ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije. Dodatno, dve trećine svih stranih investicija dolazi iz EU.

EU je glavni partner Srbije i u zaštiti životne sredine. Svi naši projekti su osmišljeni i realizovani tako da imaju pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine i kvalitet života građana. U proteklih 19 godina EU je donirala Srbiji 402 miliona evra bespovratnih sredstava za zaštitu životne sredine. Najveći projekti su u izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, regionalnih deponija, izgradnji i renoviranju sistema vodosnabdevanja, sistema zaštite vazduha, očuvanja biodiverziteta, sistema upravljanja medicinskim otpadom.“

Implementacija GEFF programa na Zapadnom Balkanu je podržana od strane Vlade Austrije.

„Sa preko 5 miliona evra koje smo opredelili za ovaj program do danas, Austrija snažno podržava GEFF program na Zapadnom Balkanu od njegovog početka. Zadovoljstvo nam je što je program do sada postigao sjajne rezultate i omogućio tolikom broju ljudi u regionu da poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova“, izjavio je Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji.

Stabla belog jasena danas su posađena uz podršku volontera NVO „Posadi svoj hlad“.

GEFF program pokrenula je EBRD uz podršku EU i Austrije. U protekle četiri godine preko 10.000 domaćinstava u regionu Zapadnog Balkana je putem GEFF programa obezbedilo sredstva za poboljšanje energetske efikasnosti.

Kako bi obeležili rezultate GEFF programa i simbolično doprineli borbi protiv klimatskih promena, EBRD, EU i Austrija zasadili su 1.000 stabala tokom novembra 2021. u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu i Severnoj Makedoniji. Stabla, takođe, predstavljaju EBRD nagrade za 18 najaktivnijih partnerskih finansijskih institucija i 32 proizvođača i prodavca energetski efiksnih tehnologija, za njihov doprinos uspehu GEFF programa na Zapadnom Balkanu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike