Nastavlja se pružanje podrške osobama sa invaliditetom: Personalna asistencija za najmanje 80 korisnika

30.11.2021

09:25

0

Usluga personalne asistencije će se pružati u trajanju od oko 185.000 sati u periodu od godinu dana - kaže Nataša Stanisavljević

Nastavlja se pružanje podrške osobama sa invaliditetom: Personalna asistencija za najmanje 80 korisnika
Ilustracija - Copyright Pixabay

Grad Beograd obezbedio je sredstva za pružanje usluge personalne asistencije i u 2021/2022. godini i time potvrdio da nastavlja sa pružanjem podrške osobama sa invaliditetom.

- Usluga personalne asistencije će se pružati u trajanju od oko 185.000 sati u periodu od godinu dana, sa najmanje 80 angažovanih saradnika sa završenom osnovnom obukom po akreditovanom programu obuke za pružanje usluge personalne asistencije za najmanje 80 korisnika u trajanju od najmanje 20, a najviše 40 sati nedeljno - istakla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ova usluga im omogućuje da vode samostalan i produktivan život kao ravnopravni građani u svojoj zajednici, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Stanisavljević je izjavila da je na nivou Sekretarijata za socijalnu zaštitu zaključen novi okvirni sporazum sa izabranim licenciranim pružaocem usluge personalne asistencije, Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, iz Beograda, a po prethodno sprovedenom postupku javne nabavke.

Navela je da je okvirni sporazum zaključen na period od godinu dana i da je predviđeno da se tokom trajanja okvirnog sporazuma utroši oko 1.850.000 sati za pružanje ove usluge.

Vrednost okvirnog sporazuma iznosi 92.146.650 dinara.

Ona je dodala da Grad Beograd prepoznaje probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju.

Nataša Stanisavljević Beoinfo
 

- Trudimo se da odgovorimo na njihove potrebe tako što uvodimo nove, razvijamo i unapređujemo postojeće usluge koje predstavljaju oblike najdirektnije pomoći i podrške ovoj kategoriji naših sugrađana - rekla je Stanisavljević.

Navela je da će, nakon realizacije prvog pojedinačnog ugovora, Sekretarijat sa pružaocem usluge zaključivati naredne pojedinačne ugovore, a u skladu sa preostalim brojem sati definisanim okvirnim sporazumom.

Prema njenim rečima, usluga personalne asistencije obuhvaćena je sistemom usluga socijalne zaštite Grada Beograda, počev od 8. februara 2016. godine i od tada se sprovodi u kontinuitetu.

Usluga je prvobitno pružana za 50 korisnika, a trenutno uslugu koristi 81 osoba. U narednom periodu planirano je povećanje broja korisnika u skladu sa iskazanim potrebama i kapacitetom pružaoca usluge.

- Time potvrđujemo da je jedan od prioriteta socijalne politike Grada Beograda unapređenje kvaliteta usluga koje pruža korisnicima, kao i odgovoran odnos prema svim socijalno ugroženim i marginalizovanim društvenim grupama kojima je podrška neophodna - rekla je Nataša Stanisavljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike