Da li će sneg i ove godine "iznenaditi" beogradske putare?

03.12.2021

08:03

0

Kako su za 24sedam objasnili u JKP "Beograd put", broj angažovanih kamiona zavisi od vremenske prognoze

Da li će sneg i ove godine "iznenaditi" beogradske putare?
sneg bgd ata (4) - Copyright ATAImages/ Stefan Tomašević

Sneg skoro svake godine "iznenadi" beogradske putare, pa je čest slučaj da se stvore velike gužve u saobraćaju, a ulice u prigradskim delovima grada uglavnom budu neprohodne.

Sve hladniji dani su pred građanima, uskoro se očekuju i prve padavine, te su reporteri 24sedam proverili da li su gradske službe zadužene za održavanje saobraćajnica spremne za predstojeću zimsku sezonu.

Kako su u JKP "Beograd put" objasnili za 24sedam, zimska služba ovog komunalnog preduzeća bavi se održavanjem kolovoza saobraćajnica u obimu i prioritetima definisanih Operativnim planom.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Oni napominju da zimska služba "Beograd puta" spremno dočekuje prvi sneg na teritoriji svih 17 gradskih opština.

- Pripreme za zimsko održavanje gradskih saobraćajnica odnosile su se na pripremu mehanizacije (velikih i malih kipera, zimske opreme i utovarnih mašina), zatim na pripremu zimskih baza-punktova na 14 gradskih lokacija za smeštaj ljudstva, tehnike i materijala za posipanje, kao i na obezbeđivanju neophodnih materijala za posipanje (putarske soli, kalcijum-hlorida i kamenog agregata) - objasnili su za 24sedam iz ovog preduzeća.

Prema njihovim rečima, broj angažovanih kamiona zavisi od vremenske prognoze koja je osnov za određivanje stepena angažovanja tehničkih kapaciteta.

- U višim stepenima predviđeno je maksimalno angažovanje od 100 velikih kamiona kipera sa zimskom opremom i 20 malih. Količina soli koja se utroši pred prvi sneg je varijabilna i direktno zavisi od vremenskih uslova, vrste i intenziteta padavina, kao i temperature pri kojima se dešavaju padavine - navode iz "Beograd puta"

Facebook/Goran Vesić
 

Kako kažu, opšte pravilo je da se pri manjim padavinama posipa od 10 do 20 grama po metru kvadratnom, a kod jačih padavina 40 i više, po jednom prolazu vozila.

- Suština održavanja saobraćajnica pre snežnih padavina bazira se na bezbednosti učesnika u saobraćaju, odnosno dovođenja saobraćajnica u bezbedno stanje, pre svega smanjenjem mogućnosti da se na istima stvara poledica usled padavina i zadržavanja vode na kolovozu - kažu u "Beograd putu".

U prestonici se ukupno se održava 2.287 kilometara ulica, od koji je 1.800 kilometara ulica prvog prioriteta.

Prve pahulje u 2020.

 

 

Beli prekrivač je stanovnike prestonice prošle godine obradovao pretposlednjeg novembarskog dana, a prve pahulje zabeležili su stanari Voždovca i Rakovice, ali i drugih opština.

S druge strane, sneg koji je pao 27. februara 2020. godine, ostaće upamćen kao najkasniji prvi sneg u istoriji Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike