24sedam u Leštanima, dan nakon eksplozije: "Rakete i komadi betona su leteli preko mene" (FOTO/VIDEO)

24.11.2021

13:40

0

U tom trenutku sam šetala i videla iz daljine kako nekoliko raketa leti u vazduhu i odjednom se pojavila pečurka - rekla je jedna komšinica za 24sedam

24sedam u Leštanima, dan nakon eksplozije: "Rakete i komadi betona su leteli preko mene" (FOTO/VIDEO)
210173_lestane-eksplozija-24sedam-nenad-vujanovic-8_orig - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

"Eksplozija je bila šest puta gora nego za vreme bombardovanja", ovim rečima je komšinica Zorica Srećković opisala nesreću koja se dogodila juče oko 14 sati u Leštanima, u fabrici "Edepro", u kojoj su dva radnika poginula, a njih 16 povređeno. 

Naime, Srećkovićeva je sedela na kauču, u svojoj kući, u vreme eksplozije, kada je raketa probila krov njenog doma i pala svega nekoliko metara pored nje.

24sedam/Nenad Vujanović
Zorica Srećković

- Svi smo bili šokirani! Pucnji i zujanje se ponavljaju jako dugo, dok neko od komšija nije video dim. Tek posle smo shvatili da je došlo do detonacije. Važno je da se naše kuće saniraju što pre, dok ne padne kiša ili sneg, jer se pod otvorenim nebom ne može živeti - rekla je ona.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Pored Zorice, materijalnu štetu je pretrpeo još jedan komšija, čiji se plac nalazi nedaleko od ulaza u samu fabriku.

- Meni je komad betona sa armaturom uleteo u dvorište i razvalio poljski vc. U trenutku detonacije nisam bio kod kuće, zvala me je sestra da mi kaže šta se dogodilo. Mislio sam da mi je raketa upala u dvorište. Na svu sreću, veće štete nije bilo - kaže on za 24sedam.

"Eksplozija gora nego 1999. godine"

Prema rečima Olgice Mitrović, jučerašnja eksplozija je bila gora nego 1999. godine, kada je Beograd bombardovan. 

- Moji unuci su bili na spratu, a ja u dole, u garaži. U toku detonacije čula sam ih kako vrište od straha i odmah otrčala gore po njih. Čak nam se i pas prepao i pobegao, skoro četiri sata ga nije bilo - kaže za 24sedam Mitrovićeva. 

Naša sagovornica dodaje da je u toku detonacije jedna njihova komšinica za dlaku izbegla nesreću. 

- Bila je u krugu fabrike, išla je na posao, kada se dogodila eksplozija. Detonacija ju je odbacila na automobil, a druga dva, koja su bila parkirana odmah pored, zapalila su se - ističe ona.

"Rakete i komadi betona su leteli preko mene"

24sedam/Nenad Vujanović
 

Jakoj detonaciji je prisustvovala i jedan komšinica, koja je u tom trenutku izašla u šetnju. 

- Detonacija je bila baš jaka, mislila sam da će svaka kuća u naselju da se sruši, kao bombardovanje da je počelo, i kao da bombe padaju na svaki dom. U tom trenutku sam šetala i videla iz daljine kako nekoliko raketa leti u vazduhu i odjednom se pojavila pečurka. U dimu su leteli komadi raketa i betona preko mene, gledala sam s koje strane bandere da stanem, da se sklonim. Oštećena su nam ulazna vrata, ne mogu da se zaključaju, jedino uz silu, a stakla na prozorima su popucala - zaključila je ona. 

Oštećeno oko 70 kuća

24sedam/Nenad Vujanović
 

Podsetimo, u Urgentnom centru u Beogradu trenutno se nalazi 16 radnika ove fabrike, od čega su četiri osobe u teškom stanju i lekari se bore za njihove živote. Četiri osobe puštene su na kućno lečenje, a četiri su prebačene na Vojno-medicinsku akademiju.

Uglavnom su svi zadobili opekotine jako visokog stepena i prati se njihovo stanje jer se u ovako jakim eksplozijama ne zna kako vitalni organi mogu da reaguju i situacija se može promeniti.

24sedam/Goran Sivački
 

Takođe, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je na sednici Kriznog štaba, koja je jutros održana u Leštanima, odlučeno da se isplati jednokratna novčana pomoć porodicama dvojice poginulih radnika.

Vesić je novinarima u Starom dvoru rekao da je odlučeno da se formira popisna komisija koja će utvrditi stepen oštećenja nastalog na kućama usled eksplozije.

- Koliko smo mi mogli da procenimo, oštećeno je oko 70 kuća, međutim povoljno je to što nijedna nije oštećena u tolikoj meri da u njoj ne može da se stanuje. Mi smo već izdali nalog da se pomogne u saniranju nekoliko kuća koje imaju ozbiljna oštećena na krovovima - rekao je Vesić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike