Pre pandemije na sahrane se čekalo dva dana, a sada pet! U oktobru 800 više umrlih nego u isto vreme prošle godine

17.11.2021

16:15

0

U JKP "Pogrebne usluge" kažu da su iskoristili sve kapacitete kako bi se tokom pandemije korone što manje čekalo na sahrane

Pre pandemije na sahrane se čekalo dva dana, a sada pet! U oktobru 800 više umrlih nego u isto vreme prošle godine
Ilustracija - Copyright Pixabay

Na beogradskim grobljima, koja su u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge", u oktobru je bilo nešto više od 1.900 sahrana, što je za oko 800 više u odnosu na isti mesec prošle godine, kažu u tom preduzeću, i dodaju da su iskoristili sve kapacitete kako bi se tokom pandemije korone što manje čekalo na sahrane.

Pre pandemije, na sahrane se čekalo dva-ri dana, kaže za Tanjug rukovodilac Infocentra JKP "Pogrebne usluge" Marina Račić, i dodaje da se taj rok u vreme najjačih talasa pandemije produžio na čekanje do pet dana, u zavisnosti od grobalja.

Pixabay
 

Ona skreće pažnju na to da osim 10 groblja koja su u nadležnosti tog preduzeća, na široj teritoriji prestonice postoji još oko 180 grobalja kojima upravljaju različiti oblici lokalne samouprave.

Kada je reč o kapacitetima JKP "Pogrebne usluge", ona ističe da je ove godine završena rekonstrukcija kapele u Deligradskoj ulici, kao i da su, kada je bio veći broj umrlih, sahrane obavljane i nedeljom, što nije slučaj u regularnim okolnostima.

- Tako je bilo u novembru prošle godine, martu i početkom aprila ove godine. Od aprila nismo sahranjivali nedeljom sve do oktobra, kada smo ponovo počeli. Ceo oktobar i prve nedelje novembra smo sahranjivali nedeljom - rekla je Račićeva.

Ona je pojasnila da se ne sahranjuju svi preminuli od korone u nova grobna mesta.

- Postoje oni koji poseduju svoja grobna mesta, kasete za smeštaj urni, tako da se preminuli od korone sahranjuju u ta postojeća grobna mesta, što znači da to ne utiče na kapacitet samih grobalja - objasnila je Račićeva.

O tome da se na sahrane čeka, građani sa kojima je Tanjug razgovarao uglavnom nisu upoznati, a oni koji su bili u takvoj situaciji kažu da nisu čekali dugo, ali i da se na sahrane čekalo nekoliko dana i pre pandemije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike