Ko je prvi Kinez sahranjen u Beogradu: Legenda kaže da je u Srbiji ostao zbog jedne žene, a umro potpuno sam (VIDEO)

20.10.2021

09:48

0

Obično se kineski državljani koji preminu u Srbiji kremiraju u skladu sa njihovim nacionalnim običajima - rekla je za 24sedam Marina Račić iz JKP "Pogrebne usluge"

Ko je prvi Kinez sahranjen u Beogradu: Legenda kaže da je u Srbiji ostao zbog jedne žene, a umro potpuno sam (VIDEO)
24sedam/Katarina Mihajlović/Pixabay

Otkako su državljani najmnogoljudnije zemlje počeli da naseljavaju Srbiju, počele su da se nižu raznorazne priče o tome gde se sahranjuju preminuli Kinezi.

Iako ne postoji tačan podatak o tome koliko Kineza živi u Srbiji, mnogi su u čudu jer niko nikada nije video kako izgleda njihova sahrana, odnosno šta biva sa preminulim kineskim državljanima.

Prvi Kinez koji je sahranjen u Beogradu, tačnije na Zbegu, u Borči, zvao se Li Li Vang, a njega prati urbana legenda da se zaljubio u jednu Kragujevčanku, zbog čega je odlučio da ostane u Srbiji.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prema legendi, u pitanju je bila nesrećna ljubav, a nakon njegove smrti, pošto navodno nije imao porodicu koja bi odnela njegovo telo u rodnu zemlju, sahranjen je u Beogradu.

Međutim, Marina Račić, iz JKP "Pogrebne usluge, za 24sedam kaže da su sve to spekulacije i da se ne zna tačno kakva je njegova porodična priča.

- Jedini kuriozitet je to što je gospodin Vang jedini Kinez koji je sahranjen u Beogradu na klasičan način, polaganjem tela u kovčeg, a ne putem kremacije - kaže ona za 24sedam.

Račićeva dodaje da urbanoj legendi ne treba verovati, da ne postoji podatak da je on živeo u Srbiji, kao i da se pretpostavlja da je neko od njegove rodbine odlučio da ga 9. maja 2009. sahrani na Zbegu.

24sedam/Katarina Mihajlović
Marina Račić

- Obično se kineski državljani koji preminu u Srbiji kremiraju u skladu sa njihovim nacionalnim običajima. Urne se u 90 posto slučajeva prenose u Kinu. Međutim, u poslednje dve godine, a verovatno i zbog trenutne epidemiološke situacije, postoji nekoliko nepreuzetih urni - navodi naša sagovornica.

Račićeva za 24sedam otkriva da je u Beogradu sahranjen, tačnije kremiran, još jedan Kinez, i to 2019. godine, na Novom bežanijskom groblju.

Naša sagovornica kaže da se od 1982. vodi evidencija o Kinezima koji su sahranjeni u Beogradu.

- Iako nije običaj da se Kinezi sahranjuju u drugim državama, njih 53 je sahranjeno ovde. Inače, urne se prenose u Kinu, uz zahtev rodbine ili predstavnika kineske ambasade, i to uz odgovarajuću dokumentaciju i obezbeđenu potvrdu da u Kini imaju mesto gde će ta urna biti položena u skladu sa propisima - zaključuje Marina Račić.

Smrt - beli srećni događaj

Baš kao što običaji u Srbiji obuhvataju kupanje pokojnika, tako i kineska sahrana počinje ovim ritualom. Telo se stavlja na tzv. vodenu postelju, koja se za muškarce nalazi kraj levog, a za žene kraj desnog zida.

Nakon kupanja, svako od prisutnih stavlja u ruku umrlog pramen svoje kose, što ima simboliku da će se ponovo sresti u drugom životu. Noge su vezivane crvenom trakom, čime se sprečava da preminuli ustane i hoda kao živ čovek.

Kineska sahrana se obavlja tek tri dana nakon smrti.

Međutim, pod uticaj budizma, sve više Kineza se opredeljuje za kremiranje.

Stav Kineza o smrti se umnogome razlikuje od stava ljudi sa Zapada koji smatraju da je smrt "zadnja stanica", dok Kinezi, s druge strane, smrt nazivaju "belim srećnim događajem".

Prvi Kinez koji je došao u Beograd

Vikipedia
Kang Juvej

Prvi Kinez koji je nogom dotakao tlo Srbije bio je Kang Juvej, veliki reformator koji je u Beograd došao vozom iz Budimpešte 1908. godine, kada je kao carski savetnik, zbog teških prilika u Kini, bio primoran da je napusti begom u inostranstvo.

Doseljavanje Kineza u Srbiju je podstaknuto nakon što su bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević i njegova supruga Mira Marković posetili Kinu 1997. U avgustu naredne godine u Srbiji je bilo 30 državljana Kine.

Prvih godina, kineski državljani su svoju decu slali u školu u Kinu, a danas dosta njih poseduje i srpsko državljanstvo.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti