Zet Danine sestre ruši predratne vile na Vračaru i zida nove zgrade! Inspekcija mu zapečatila gradilište

15.11.2021

20:03

4

Autor: 24sedam

Radovi na objektu u Internacionalnih brigada, na katastarskoj parceli 3812 obustavljaju se zbog toga što investitor nema građevinsku dozvolu

Zet Danine sestre ruši predratne vile na Vračaru i zida nove zgrade! Inspekcija mu zapečatila gradilište
dana draskovic kuce - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/ATA Images

Iako su mnogi skloni tvrdnji da u Srpskom pokretu obnove, nekada najvećoj i najsnažnijoj opozicionoj stranci Srbije, danas bukvalno vlada dvoumlje, jer su joj verni ostali jedino njeni kreatori i lideri Vuk i Danica Drašković, oni su i dalje moćni u srpskom društvenom i političkom životu. To dokazuje, između ostalog, i činjenica da se, uz pomoć tetke Danice njena brojna rodbina pozapošljavala u državnim firmama, a pojedini članovi njene porodice ušli su u ozbiljan biznis – izgradnju stanova u srcu Beograda, na Vračaru, i to nelegalno.

U pitanju je gradnja u naselju Neimar, u kome se nalaze predratne vile, biseri srpske arhitekture, koje su godinama bile pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, ali su se, zbog pravnog vakuma, našle na udaru beskrupuloznih investitora, koji ih ruše i na njihovom mestu podižu moderne stambeno-poslovne objekte.

Prema rečima stanara okolnih zgrada, to je u ulici Internacionalnih brigada broj 37 na Neimaru pokušao da uradi i blizak rod gospođe Drašković, koji je oženjen ćerkom jedne od mnogobrojnih Daničinih rođenih sestara.

-U pitanju je investitor, koji je oženio sestru glumice Nade Macanković - navode oni.

Kako kažu, firma „Fimico invest doo“, sa sedištem u Cvijićevoj ulici, krenula je sa rušenjem predratne vile kako bi se što pre krenulo u izgradnju novog objekta.

Međutim, prema dokumentaciji koju su pokazali novinarskoj ekipi 24sedam, građevinska inspekcija grada Beograda zaustavila je ovu firmu u tom poduhvatu i pre samo nekoliko dana zapečatila gradilište.

Kako je navedeno u prijavi građevinske inspekcije, „radovi na objektu u Internacionalnih brigada, na katastarskoj parceli 3812 obustavljaju se zbog toga što investitor nema građevinsku dozvolu.“

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Zakonski zastupnik Igor Mirković pozvan je da se gradskoj građevinskoj inspekciji javi 15. novembra, uz napomenu da sa sobom ponese postojeću dokumentaciju.

Gradilište je zapečaćeno 13. novembra, uz napomenu da je rešenje postalo izvršno danom donošenja.

Prema podacima iz APR-a, firma „Fimico Invest doo“ osnovana je 2015. godine, vlasnici su Igor Mirković i Milan Mijatović, koji je oženio Ivanu Macanković, ćerku Danine sestre Dragice.

Interesntno je da, prema bilansima od 2017. do 2020. godine, koeficijent zaduženosti ove firme preko 103%, dok je koeficijent finansijske stabilnosti ravan nuli.

Takođe, firma u periodu od 2017. do 2019. godine nije imala nijednog zaposlenog, dok u 2020. godini ima dva zaposlena lica.

Koncept života u “gradu bašti"

Neimar je prvo od tri beogradska naselja izgrađena u skladu sa britanskom koncepcijom „grada bašte“ iz 19. veka, nastala u uslovima brze industrijalizacije, a raširila se širom Evrope i šire. Iako brz i haotičan razvoj međuratnog Beograda nije bio izazvan industrijalizacijom, lokalne arhitekte i urbanisti su podsticani da ponude rešenja za humanije uslove života. Kotež Neimar je izgrađen za relativno kratko vreme, za manje od osam godina.

Vile u ovom naselju predstavljaju koherentan ambijent, jer mnoge od njih predstavljaju značajne primere beogradske međuratne arhitekture svih stilova tog vremena, a posebno modernizma.

Kako je 24sedam pisao investitori koriste zakonski vakum, odnosno rupu u zakonu, jer Neimar, kao celina, trenutno nije zaštićen zbog toga što je zakon predvideo da se ne može produžavati prethodna zaštita koja je istekla 31. decembra 2020. godine.

-Pokušaćemo to da zaustavimo s obrzirom da su investitori prevršili svaku meru. Naime, cilj im je da od Neimara naprave neku vrstu novih Šumica, Konjarnika ili nekog sličnog naselja. Ljudi koji budu kupovali stanove u tim novim zgradama ne shvataju da će cena tih stanova padati, jer je Neimar naselje sa vrtovima i dvorištima. Međutim, ukoliko se to uništi naravno pašće i cena tih stanova. Ništa neće značiti adresa na tom mestu ukoliko živite u "tunelima" – kazao je Aleksandar Arsenijević, predsednik Društva za ulepšavanje Vračara.

Iako Grad, zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, radi na tome da se Neimar ponovo stavi pod zaštitu, pitanje je koliko će vremena proći dok se to ne realizuje i koliko će starih bisera arhitekture do tada biti pretvoreno u novogradnju.

Danino funkcionersko porodično stablo

Pojedini mediji napravili su takozvano Danino funkcionersko porodično stablo koje, navodno, ovako izgleda:

Ljubo Mirković,  zet (muž rođene sestre Ljubinke), diplomata u Ambasadi Srbije u Rimu
2. Ilija Davidović, zet (muž rođene sestre Radmile) - član RIK
3. Ana Plamenac, sestričina (ćerka rođene sestre Branke) - specijalni savetnik ministra vera i dijaspore
4. Nikola Plamenac, sestrić (sin rođene sestre Branke) - Državno veće tužilaca
5. Marko Plamenac, sestrić (sin rođene sestre Branke)  - MUP - načelnik Centra za obuku Makiš
6. Sanja Marković, sestričina (ćerka rođene sestre Bebe) - direktor direkcije za pravne, opšte i kadrovske poslove u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo
7. Nebojša Giljača, sestrić (sin rođene sestre Bebe) - predstavnik „Jata“ na aerodromu u Amsterdamu
8. Ivana Macanković  sestričina (ćerka rođene sestre Dragice) -  član Komisije za zaštitu konkurencije
9. Veselin Jovićević, brat od ujaka - direktor hotela „Slavija“
10. Dragoslav Macanković, zet (muž rođene sestre Dragice) -  član UO „Beogradske pijace“

- Plan zaštite Neimara je u postupku izrade, čak mislim da je otišao kod nadležnih organa na odlučivanje. Njegovo usvajanje se očekuje do kraja godine, pa zbog toga investitori žure - rekao je Arsenijević.

To u praksi znači da dok plan ne bude usvojen, investitori mogu da ruše i zidaju šta god i kako god požele, pritom ne vodeći računa o estetskom izgledu ovog dela Beograda u kojem se nalaze mnoge građevine koje svojom lepotom odolevaju zubu vremena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike