Bespravna seča kod Brankovog mosta: Krošnje tri bora posečene da bi se bilbord bolje video? (VIDEO)

05.11.2021

18:30

0

Iz JKP "Zelenilo Beograd" za 24sedam kažu da je njihovo preduzeće sačinilo prijavu za uništavanje zelenila

Bespravna seča kod Brankovog mosta: Krošnje tri bora posečene da bi se bilbord bolje video? (VIDEO)
Seča stabla kod Brankovog mosta Privatna arhiva 2 - Copyright Privatna arhiva

Tri stabla bora bespravno su posečena početkom ove nedelje na Kosančićevom vencu, tačnije u Parku nesvrstanih zemalja.

Prema rečima stanara ovog dela Beograda, stabla su posečena da bi se bilbord, koji se nalazi odmah iznad Brankovog mosta, bolje video.

- Jednog jutra samo smo videli da krošnji nema. Čak se i vlasnik kafeterije koja se tu nalazi zaprepastio kada je video da je drveće posečeno - kažu oni za 24sedam

Privatna arhiva
 

Oni dodaju da se još uvek ne zna ko je posekao krošnje drveća.

- Ta tri stabla godinama unazad postoje u parku i čine značajan deo Kosančićevog venca. Naša deca svakodnevno tu dolaze da se igraju, a velike krošnje borova služe za debeli hlad leti. Uopšte nam nije jasno zbog čega bi ih neko posekao, osim zbog bilborda - kažu stanari opštine Stari grad.

Kako su za 24sedam potvrdili u JKP "Zelenilo Beograd", potez iznad Brankovog mosta je obuhvaćen programom redovnog održavanja njihovog preduzeća.

Iz "Zelenila" kažu da je bespravna seča grana najverovatnije izvršena u ponedeljak posle podne ili uveče.

- Naše preduzeće je sačinilo prijavu za uništavanje zelenila i uputilo je na dalju proceduru nadležnim organima - podvukli su zaposleni iz "Zelenila". 

Ko može da seče drveće po Beogradu?

24sedam/Goran Sivački
 

Iz JKP "Zelenilo Beograd" za 24sedam su istakli da se uklanjanje zdravih stabala sa javne zelene površine, u slučajevima kada ona ugrožavaju objekte i podzemne instalacije, obavlja na osnovu odobrenja jedinice gradske uprave nadležne za komunalne poslove, a po mišljenju stalne stručne komisije.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja dostavlja se odgovarajući akt kojim se dokazuje ugroženost objekata, odnosno podzemnih instalacija.

– Ukoliko sugrađani žele da se stablo koje se nalazi na javnoj zelenoj površini iz opravdanih razloga poseče, potrebno je da u pismenoj formi obrazlože zahtev i predaju ga Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove grada Beograda - objašnjavaju u "Zelenilu".

U ovom preduzeću dodaju da ukoliko se stablo nalazi na javnoj zelenoj površini, koja je u okviru redovnog programa održavanja, navedene radove će, po dobijenom rešenju, izvršiti "Zelenilo Beograd", u vreme mirovanja vegetacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike