Stigla mašina za presađivanje stabala: Uz pomoć "Sadiše" nijedno drvo neće biti posečeno (FOTO)

06.08.2021

10:03

0

Ovu mašinu smo nabavili sa velikim zadovoljstvom jer ovo pokazuje koliko nam je važno da sačuvamo svako stablo - istakao je Vesić

Stigla mašina za presađivanje stabala: Uz pomoć "Sadiše" nijedno drvo neće biti posečeno (FOTO)
Copyright Beoinfo

U Beogradu je danas predstavljena nova mašina za presađivanje stabala koja stabla vadi sa busenom i zemljom u kojoj su rasla, a koja je koštala oko 250.000 evra.

Pročitajte još

Mašina je opremljena sa četiri polukružna noža koja se pokreću hidrauličnim pogonom. Noževi se postavljaju oko staba u položaj koji obuhvata zemlju oko korena, a kada se sva četiri noža spuste, stablo se izdiže i prenosi na novu lokaciju gde se spušta u unapred pripremljenu sadnu jamu koja je iskopana uz pomoć mašine i istih je dimenzija kao i busen stable koji se presađuje.

Beoinfo

Predstavljanju mašine “Sadiša” prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je rekao da ta mašina omogućava da se drvo presadi i da na drugoj lokaciji nastavi svoj život.

Naveo je da Grad Beograd već duže vremena pokušava da nabavi tu mašinu koju imaju veliki svetski gradovi i koja je veoma značajna jer može da pomogne u očuvanju životne sredine.

Vesić je napomenuo da se prilikom rekonstrukcije ulica i širenja infrastrukture često dešava da neko stablo smeta.

Beoinfo

– Do sada se to, nažalost, rešavalo tako što je to stablo moralo da bude posečeno, ali smo to nadoknađivali tako što smo na drugom mestu sadili tri stabla. Sada, uz pomoć ”Sadiše”, rešavamo taj problem jer stablo možemo da prebacimo na drugu lokaciju gde će ono nastaviti svoj život – pojasnio je Vesić.

Dodao je da novom mašinom mogu da se presađuju stabla stara 10 do 12 godina, visine čak do 15-ak metara.

Beoinfo

– Ovu mašinu smo nabavili sa velikim zadovoljstvom jer ovo pokazuje koliko nam je važno da sačuvamo svako stablo – istakao je Vesić.

Pročitajte još

Naveo je da u Beogradu ima oko 60.000 drvorednih stabala u više od 750 drvoreda, te napomenuo da se to ne odnosi na šume i parkove, već na stabla u formiranim drvoredima.

Direktor JKP “Zelenilo Beograd” Slobodan Stanojević je rekao da ovu mašinu nema niko u okruženju, da je primerena velikim gradovima, te da je to još jedan dokaz da Beograd postaje svetska metropola.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike