Novi simboli Beograda: Menja se panorama grada - niču dve kule u blizini Slavije

03.11.2021

08:09

0

U planu je da dve "kule" budu međusobno povezane nižim šestospratnim zdanjem sa zelenim krovnim parkom

Novi simboli Beograda: Menja se panorama grada - niču dve kule u blizini Slavije
viber_image_2021-11-02_12-15-32-344 - Copyright Instagram/akvs.arch

Panorama Beograda se menja iz dana u dan, neki stari simboli polako odlaze u zaborav, a njihovo mesto zauzimaju novi. Pa, tako će dve višespratnice od po 13 i 14 spratova biti izgrađene u neposrednoj blizini Slavije, na uglovima ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, kao i Kralja Milana i Svetozara Markovića. 

U planu je da dve "kule" budu međusobno povezane nižim šestospratnim zdanjem sa zelenim krovnim parkom.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Iza dvojne kule sa pešačkim pasarelama, zamišljen je novi javni prostor, gradski ozelenjeni pasaž, koji povezuje park Manjež i pjacetu trga Slavija tako da se formira nova pešačka trasa, paralelna Ulici kralja Milana, zaštićena od saobraćaja.

Takvo rešenje autora biroa "AKVS arhitektura" osvojilo je prvu nagradu na nedavno završenom međunarodnom urbanističko-arhitektonskom konkursu za deo bloka između parka Manjež i trga Slavija.

Visoki objekat ka Slaviji sa kulom lamele čini karaketrističnu dvojnu kulu ispred Pjacete Trga Slavija. Ka parku Manjež formiran je niži objekat koji prati regulaciju suseda, i u čuva istorijski vrednu fasadu stare zgrade koja se trenutno nalazi na njegovom mestu, i nadovezuje se na nju ka unutrašnjosti bloka i u visinu.

U planu izgradnja 83 stana

U budućem stambeno-poslovnom kompleksu od oko 20.000 kvadratnih metara biće 547 stanovnika, 83 stana i zajednički sadržaji poput bazena i spa-centra, teretane i sale za vežbanje.

Garaža sa 250 parking-mesta predviđena je na četiri podzemna nivoa, povezana sa stambenim i poslovnim delovima zgrade, a ulaz u nju je iz ulica Kralja Milutina i Svetozara Markovića. Krov garaže u delu unutrašnjeg dvorišta biće pokriven zemljom i ozelenjen.

Pobedničke ideje trebalo bi da budu osnov za izradu Plana detaljne regulacije (PDR) za taj blok.

Ali ne samo one, navodi Marko Stojčić, glavni gradski urbanista i član žirija konkursa.

- Nagrađeni radovi poslužiće da se zaokruži taj blok tako što mora da se nađe rešenje za objekat do Narodne banke orijentisan ka trgu Slavija koji učesnici konkursa nisu uzeli u obzir - objasnio je Stojčić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike