Vozilo "Čistoće" u mrklom mraku i bez rotacije: Ugrožena bezbednost radnika, ali i ostalih vozača (VIDEO)

02.11.2021

08:20

0

Autor: 24sedam

Kako je za 24sedam objasnio stručnjak za bezbednost u saobraćaju Milan Vujanić, kazne za nepoštovanje ovog propisa nisu male

Vozilo "Čistoće" u mrklom mraku i bez rotacije: Ugrožena bezbednost radnika, ali i ostalih vozača (VIDEO)
Gradska čistoća - Copyright Printscreen/ Twitter

Na video-snimku koji je juče objavljen na društvenoj mreži Tviter, vidi se, kako je navedeno, "neispravan kamion JKP "Gradska čistoća", kojem nijedno rotaciono svetlo pozadi ne radi, čime se ugrožava bezbednost radnika čistoće i ostalih učesnika u saobraćaju".

Komentarišući ovaj snimak, koji je izazvao polemiku na društvenim mrežama, stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić za 24sedam je objasnio da su vozila "Čistoće" u obavezi da imaju upaljeno žuto rotaciono svetlo, postavljeno tako da bude na najvišoj tački vozila.

Ipak, za 24sedam su iz JKP "Gradska čistoća" objasnili šta se zapravo dogodilo u konkretnoj situaciji.

- Vozač komunalnog vozila izašao na teren sa u potpunosti ispravnim vozilom, a sa terena se vratio zbog primećene neispravnosti signalizacije. Odmah se pristupilo tehničkom pregledu vozila i tom prilikom je ustanovljeno da je došlo do kvara gornjeg levog stop svetla. U radionici JKP "Gradska čistoća" kvar na signalizaciji je odmah otklonjen. Tada je ponovo proverena i svetlosna rotacija na vozilu i konstatovano da je ona u potpunosti ispravna - naveli su iz "Čistoće".

Iz preduzeća naglašavaju da je u svim situacijama vozač u obavezi da prilikom svakog pražnjenja kontejnera uključi signalizirajuću rotaciju.

Printscreen/ Youtube, DW Fokus
 

- Kako se na snimku vidi da ona nije uključena, što je propust vozača, on će zbog toga biti sankcionisan - rekli su u ovom preduzeću.

Inače, kako oni dodaju, ukoliko rotacija nije u ispravnom stanju, vozači sz dužni da to odmah prijave nadležnoj službi JKP "Gradska čistoća", kako bi kvar bio odmah otklonjen jer vozilo sa neispravnom rotacijom ne sme biti uključeno u saobraćaj.

"Opasno je da rotacija ne bude upaljena"

Kako je za 24sedam objasnio stručnjak za bezbednost u saobraćaju Milan Vujanić, kazne za nepoštovanje ovog propisa nisu male, jer je veoma opasno da rotacija ne bude upaljena, ističući da svako zaustavljano vozilo mora biti obeleženo.

Milan Vujanić Printscreen/TV KCN
 

- Vozila "Gradske čistoće" se kreću izuzetno sporo i često se zaustavljaju, te zato i moraju da imaju upaljenu rotaciju. Takođe, ako iz nekog razloga običan građanin mora da se zaustavi onda se i njemu daje mogućnost da ima upaljenu žutu rotaciju kako bi ga drugi videli sa velike daljine i da ne bi došlo do nezgode. Svaki vozač ima pravo da poseduje takvu rotaciju - rekao je Vujanić.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike