24sedam na premijeri filma o Branku Pešiću: "Bio je ponosan što je bio gradonačelnik Beograda" (FOTO/VIDEO)

28.10.2021

19:10

0

Autor: D.A.

Ovo ostavarenje omogućili su scenaristkinja Duška Jovanić i reditelj Vuk Dapčević

24sedam na premijeri filma o Branku Pešiću: "Bio je ponosan što je bio gradonačelnik Beograda" (FOTO/VIDEO)
premijera gradonacelnik 2810 2021 foto danilo krsa (10) - Copyright 24sedam/Danilo Krša

Lik i delo najvoljenijeg beogradskog gradonačelnika Branka Pešića ovekovečeno je u dokumentarnom filmu "Gradonačelnik" koji se premijerno prikazuje večeras od 20 sati u "Kombank dvorani".

Ovo ostavarenje omogućili su scenaristkinja Duška Jovanić i reditelj Vuk Dapčević.

A na premijernom prikazivanju prisustvuje zamenik gradonačenika Beograda Goran Vesić, ali i mnoge poznate ličnosti. Ekipa 24sedam ispratila je ovaj događaj. 

- Ničiji život nije crno-beo, a u filmu je prikazano upravo kako je živeo Branko Pešić. Idealan gradonačelnik Beograda treba da bude i mangup, treba da zna kako da obezbedi novac za grad, da zna da se bori za grad, treba da bude obrazovan, sve ono što je bio Branko Pešić- rekao je Goran Vesić pred premijeru filma.

24sedam/Danilo Krša
 

Vesić je ispičao i anegdotu iz života Branka Pešića, odgovarajući na pitanje kakav je Pešić bio prema drugima i koliko je stalno bio dostupan ljudima.

-  Jedna žena ga je pozvala usred noći, u pola 4 ujutru i požalila se da joj prokišnjava krov. On je ujutru dao nalog da se to popravi, ali je pozvao sledeće noći u to doba da je obavesti da je krenula poplava. Žena mu je rekla "ali sada je pola 4 ujutru", a on joj je samo odgovorio da je i ona njega zvala u to doba- ispričao je Vesić događaj koji se pominje i u filmu.

Zamenik gradonačelnika Beograda je istakao da je Branko Pešić bio ponosan što je bio gradonačelnik.

- Bio je srećan što je obavljao tu funkciju i radio je to s ljubavlju.

Scenaristkinja Duška Jovanić rekla je za medije da je Pešić za sve ostao "legendarni gradonačelnik glavnog grada Jugoslavije".

24sedam/Danilo Krša
 

-Bio je vizionar, graditelj, za njegovo vreme se sve desilo. Postigao je sve što je mogao, a voleo je i kafanu i život, a njegov život bio je upravo njegov posao. Ljudima je bio stalno dostupan i svoju dužnost je obavljavo i danju i noću- rekla je Duška Jovanić.

Premijeri filma su osim Gorana Vesića, Duške Jovanić i reditelja Vuka Dapčevića prisustvovale i druge poznate ličnosti. Glumac Svetislav Goncić bio je jedan od počasnih gostiju, a tu su bili i voditeljka Dea Đurđević, sin Isidore Bjelice Lav Pajkić, voditeljka Irena Jovanović, košarkaš Dejan Tomašević i mnogi drugi.

Terazijski tunel, Mostarska petlja, Gazela, uređenje Ade Ciganlije, "Pinki", "Olimp", Muzej savremene umetnosti, ali i gradska radio-stanica Studio B, zatim BITEF i FEST, možda nikada ne bi ni postojali da nije bilo Pešića, a njegova borba za Beograd sada sigurno neće biti zaboravljena. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike