Deca Beograda: Alen Smailagić - od Koteža, preko Golden Stejta, pa sve do Partizana

31.10.2021

19:00

0

Preko "bare" se zadržao tri godine, a nakon poziva Željka Obradovića, popularni "Smajli" nije puno razmišljao, već je spakovao kofere i vratio se u svoj rodni grad

Deca Beograda: Alen Smailagić - od Koteža, preko Golden Stejta, pa sve do Partizana
20210916npSmailagic - Copyright MN Press

Mladi srpski košarkaš Alen Smailagić pruža odlične partije u dresu crno-belih i već na startu sezone pokazao je da će biti sjajno pojačanje za Partizan. Svojom igrom se nametnuo kao jedan od nosilaca igre "parnog valjka", a čini se i da je na dobrom putu da postane miljenik "grobara".

Rođeni Beograđanin, imao je nesvakidašnji košarkaški put, jer je pravo iz sale KK "Beko Kotež" sa svega 18 godina otišao u NBA, gde je igrao za tim Golden Stejta, kao i njihovu filijalu Santa Kruz Voriorse.

Preko "bare" se zadržao tri godine, a nakon poziva Željka Obradovića, popularni "Smajli" nije puno razmišljao, već je spakovao kofere i vratio se u svoj rodni grad.

MN Press
 

Sezonu u dresu Partizana je počeo jako dobro. Zablistao je protiv Splita u drugom kolu ABA lige sa 14 poena i 13 skokova uz indeks 29. Do sada je u proseku beležio 7,2 poena i 5,6 skokova uz prosečan indeks 12.

Iz Koteža u NBA

Smailagić je rođen 18. avgusta 2000. godine u Beogradu, a igra na pozicijama krilnog centra i centra.

Odrastao je u beogradskom naselju Kotež, gde je i načinio svoje prve košarkaške korake. 

Tamo se zadržao punih šest godina, od 2012. do 2018. U sezoni 2017/18. nastupao je i za seniorski tim Beka, klub je tada bio trećeligaš, a Alen je prosečno po utakmici beležio 15,9 poena, 5 skokova i 2,1 blokadu.

Na draftu NBA razvojne lige 2018. Smailagića su izabrali Saut Bej Lejkersi kao četvrtog pika, ali su ga odmah trejdovali u Santa Kruz Voriorse. Tako je postao najmlađi igrač u dotadašnjoj istoriji NBA razvojne lige.

MN Press
 

Na NBA draftu 2019. je odabran kao 39. pik od strane Nju Orleans pelikansa, ali je odmah trejdom poslat u Golden Stejt Voriorse.

Sezonu 2019/20. je počeo nastupajući za Golden Stejtov razvojni tim, Santa Kruz Voriorse. Debi u NBA ligi je imao 27. decembra 2019, u pobedi Golden Stejta nad Finiksom 105:96. Proveo je na terenu pet minuta i za to vreme je postigao četiri poena.

Smailagić je u dve sezone odigrao 29 utakmica za Golden Stejt i ostvario je prosečan učinak od tri poena i jedan i po skok za 7,7 minuta na terenu.

Početkom avgusta 2021. potpisao je trogodišnji ugovor sa Partizanom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike