Deca Beograda: Aleksej Pokuševski - mlada srpska NBA zvezda u usponu

03.10.2021

17:45

0

U svojoj "ruki" sezoni bio je najmlađi igrač u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu

Deca Beograda: Aleksej Pokuševski - mlada srpska NBA zvezda u usponu
Copyright Tanjug/AP Photo/Sue Ogrocki/

Nakon uspešne "ruki" sezone, od mladog košarkaša rođenog u Beogradu - Alekseja Pokuševskog (19), očekuje se da i ove godine opravda visoka očekivanja i dodatno unapredi svoju igru u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu - NBA.

Na NBA draftu 2020. izabran je kao 17. pik od strane "Minesota Timbervulvsa", ali je ubrzo trejdovan u ekipu "Oklahoma Siti Tander", za koju nastupa i danas. Igra na poziciji krila i krilnog centra i od njega se očekuje da u budućnosti postane jedna od okosnica srpske reprezentacije.

Aleksej je rođen Beogradu 26. decembra 2001. godine. Njegova porodica se u srpsku prestonicu doselila iz Prištine, a potom su se trajno nastanili u Novom Sadu. S obzirom na to da su mu se otac i stric bavili košarkom, ne čudi što je Aleksej prvu košarkašku loptu dobio kada je imao samo dve i po godine.

Tanjug/(AP Photo/Charles Krupa)
 

Sa samo šest godina počeo je da trenira u novosadskom KK "Kadet". Nakon toga je prešao u "NS Stars", a potom u KK "Vojvodinu".

Njegov izuzetan talenat brzo je prepoznat u košarkaškim krugovima, te je tokom 2015, sa nepunih 14 godina, postao igrač jednog od najboljih evropskih klubova - grčkog Olimpijakosa. Takmičio se u Drugoj ligi, a povrede prvotimaca su mu dale šansu da pokaže svoje umeće i u Prvoj ligi Grčke, kao i u Evroligi.

Za seniorski tim Olimpijakosa debitovao je 19. marta 2019. tokom susreta s ekipom Bajerna iz Minhena. Aleksej je na terenu proveo manje od jednog minuta. Zabeležio je jedan poen, dva skoka i jednu asistenciju i tako je postao najmlađi seniorski igrač Olimpijakosa koji je debitovao u Evroligi, sa svega 17 godina i 83 dana.

Odlazak u NBA

Domaći mediji su u aprilu 2020. objavili da će Aleksej izaći na predstojeći NBA draft. Ipak, zbog pandemije koronavirusa, draft je održan tek u novembru. Aleksej je odabran kao 17. pik od strane ekipe Minesota Timbervulvs i tako je postao najmlađi igrač izabran na draftu te godine.

Tanjug/AP Photo/Mark Black
 

Dva dana kasnije trejdom je poslat u Oklahoma Siti tander, gde igra i danas. 

Pokuševski će pamtiti 26. decembar 2020. dok je živ, ne toliko zbog činjenice da je napunio 19 godina, već zbog debija za Oklahomu u najjačoj ligi sveta.

Sa 19 godina i 78 dana postao je najmlađi igrač u istoriji Oklahome, a istovremeno je postavio novi rekord kao najmlađi u istoriji Lige sa više od 20 poena, 10 skokova i više od pet postignuti trojki na jednom meču. 

Takođe, Pokuševski je prvi "ruki", još od Lebrona Džejmsa, koji je uspeo da na jednom meču zabeleži više od pet poena, asistencija, skokova i blokada.

Profimedia.rs
 

Reprezentacija

Aleksej je od 2018. član reprezentacije Srbije. Sa U-17 timom se takmičio na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 17 godina koje je 2018. održano u Argentini. Tokom sedam mačeva prosečno je beležio 7.7 poena, 8.3 skoka i 1.6 asistencija.

Bio je član U-18 tima koji se takmičio na Evropskom prvenstvu u Grčkoj 2019. godine. Na tom turniru je beležio 10 poena, 7.2 skoka, 3.7 asistencija i četiri blokade po meču.

Odbio je poziv selektora Igora Kokoškova da se pridruži seniorskoj reprezentaciji Srbije na predolimplijskom turniru i eventualno učestvuje na Olimpijskim igrama u Tokiju, što je razočaralo mnoge srpske navijače.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike