Deca Beograda: Novica Veličković - poslednji "ples" legendarnog kapitena crno-belih

12.09.2021

17:19 >> 18:06

0

Taj deo Beograda, granica sa Zemunom, meni je najlepši deo grada. Sećam se, roditelji nas puste u dvorište vrtića tu u kraju i ne moraju da brinu za nas - r

Deca Beograda: Novica Veličković - poslednji "ples" legendarnog kapitena crno-belih
Copyright MN Press

Legenda košarkaškog kluba Partizan, Novica Veličković, sledećeg četvrtka odigraće svoj poslednji meč u dresu crno-belih.

Posle višegodišnje uspešne karijere došlo je vreme da kapiten “okači patike o klin”, i to na prijateljskom meču koji će parni valjak odigrati u Beogradskoj areni sa turskim velikanom i osvajačem prošlogodišnje Evrolige – Efesom.

Mnogi igrači, a pogotovo navijači Partizana, u ovaj meč će ući sa mnogo emocija, pošto se ne oprašta od košarke svaki dan legenda poput Novice, koji je čitav svoj život bio uz klub i ponosno branio njegove boje.

Pročitajte još

Od malena nije krio da mu je srce crno-belo. Rođen je u Beogradu 5. oktobra 1986. godine, a detinjstvo je proveo u Zemunu.

– Odrastao sam oko Karađorđevog trga i to je moj kraj. Komšiluk je bio miran, kao i samo moje detinjstvo. Taj deo Beograda, granica sa Zemunom, meni je najlepši deo grada. Sećam se, roditelji nas puste u dvorište vrtića tu u kraju i ne moraju da brinu za nas. Imali smo teren za fudbal, tako da smo jurili za loptom po ceo dan ili igrali klikere. Pošto nam je najbiži košarkaški teren bio u ulici Džona Kenedija, kačili smo koš na drvo i pikali basket. Sve u svemu bilo je to veoma lepo detinjstvo – rekao je Novica svojevremeno.

MN Press

Svoju košarkašku karijeru započeo je KK “Drvomarket”, zatim prelazi u “Zemun”, a već 2001. godine, sa tek navršenih 15 godina prelazi u klub za koji navija od malena – Partizan.

Za prvi tim Partizana je debitovao u sezoni 2004/05. Igrajući pod komandom velikog stručnjaka i legende Partizana Duška Vujoševića, Veličković je u narednih pet sezona osvojio pet titula državnog prvaka, tri titule Jadranske lige kao i dva trofeja domaćeg Kupa Radivoja Koraća.

Iz Partizana je prešao u Real Madrid 2009. godine, gde se zadržao tri sezone.

MN Press

Sezonu 2012/13. počinje bez kluba zbog oporavka od operacija kolena, ali 31. januara 2013. potpisuje ugovor sa Mega Vizurom. U Megi se zadržava samo do kraja sezone i već u avgustu 2013. potpisao je za nemački Broze Bamberg.

U redovima nemačkog kluba zadržao se samo do februara 2014, a nakon toga ponovo sledi povratak u Megu.

Mnogi navijači Partizana tada su priželjkivali da se Novica vrati u svoj matični klub, ali to se nije dogodilo.

Do kraja sezone ostaje u Megi, a u junu 2014. se seli u Tursku, u ekipu Trabzonspora. Tamo se zadržao do februara 2016.

Povratak u Partizan

Novica “ubica”, kako su ga “krstili” popularni grobari, vratio se u redove crno-belih 1. marta 2016.

U klubu se zadržao sve do danas, a osvojio je ukupno 13 trofeja.

Veličković je 18. januara 2020, na utakmici 16. kola Jadranske lige protiv FMP-a, zabeležio svoj 472. nastup u dresu Partizana, pa je tako postao igrač sa najviše odigranih utakmica u istoriji kluba.

Pročitajte još

Sa seniorskom reprezentacijom Srbije je osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2009. u Poljskoj. Igrao je takođe i na Evropskom prvenstvu 2007. u Španiji, kao i na Svetskom prvenstvu 2010. u Turskoj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike