Vesić: Zabranjuje se korišćenje ćumura i postojanje otvorenog plamena unutar stambenih zgrada

25.10.2021

12:06

0

Na ovaj način ćemo rešiti problem pare i mirisa u ugostiteljskim objektima

Vesić: Zabranjuje se korišćenje ćumura i postojanje otvorenog plamena unutar stambenih zgrada
skupstina b (9) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas odluku koja predviđa rešavanje problema pare i mirisa u ugostiteljskim objektima koji se nalaze u stambenim zgradama.

Kako je obrazložio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, biće zabranjeno korišćenje ćumura i postojanje otvorenog plamena u ugostiteljskim objektima u stambenim zgradama.

Vesić je istakao da je osnovni razlog za to, kako kaže, što najveći broj požara u stambenim zgradama izbija upravo zbog korišćenja ćumura i otvorenog plamena u ugostiteljskim objektima.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- To je i uvod da se reši problem pare i mirisa - kazao je Vesić i dodao da Grad Beograd u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine donosi propis o pari i mirisima.

Kako je naveo, ubuduće ugostiteljski objekti u stambenim zgradama će morati da imaju sve filtere ili bez toga neće moći da dobiju radnu dozvolu.

- Radi se na zakonu za paru i miris i isto će biti usvojen po hitnom postupku kao Zakon o buci - kazao je zamenik gradonačelnika.

Takođe, odbornici su usvojili i da ugostitelj koji pruža uslugu sa opcijom za smeštaj - hostel, je dužan da pre početka delatnosti zaključi ugovor sa stambenom zajednicom.


- Ovu odluku smo doneli jer se dešava često da neko zakupi veliki stan i napravi hostel i to niko u zgradi ne zna i nastaje haos - kazao je Vesić i dodao da će ubuduće svi hosteli morati da imaju ugovore sa stambenim zajednicama, inače bez toga neće moći da dobiju dozvolu za rad.

Vesić kaže i da što se tiče odluke o privremenim objektima, razlog za odluku koja je usvojena danas je da se omogući da na taksi stanicama se uvedu toaleti koji su privremeni objekti.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Zamenik gradonačelnika ističe da to ne može da se uradi u centru grada, ali može da se učini na 90 odsto taksi stanica.

Vesić je podsetio da će za svaki deo grada biti utvrđen izvor buke, a onda će na osnovu toga do 15. januara svi ugostitelji dobiti mogućnost da uvedu mere zaštite od buke.

- Nakon toga će na osnovu zakona Komunalna milicija imati ovlašćenje da zatvara objekte - zaključio je zamenik gradonačelnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: L. Đ. T.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike