Da li će čuvena fontana na Trgu Nikole Pašića "preživeti" rekonstrukciju?

26.10.2021

07:39

0

Konačno rešenje uređenja Trga se zasniva, pre svega, na prvonagrađenom konkursnom radu koji je sproveden u okviru konkursa za tri trga - naglasio je Stojčić za 24sedam

Da li će čuvena fontana na Trgu Nikole Pašića "preživeti" rekonstrukciju?
Katarina Mihajlović - Copyright 24sedam

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića počeće u toku naredne godine, najavio je za 24sedam glavni gradski urbanista Marko Stojčić, a pitanje koje interesuje sve Beograđane jeste koliko će radovi izmeniti sadašnji izgled ovog dela grada, kao i da li će fontana ostati na mestu na kojem se sada nalazi ili će biti uklonjena.

-  U ovom trenutku je u toku izrada, odnosno završna faza izrade projektne dokumentacije prema kojoj će se dobiti građevinska dozvola koja će biti osnov za sprovođenje javnog poziva za rekontrukciju Trga Nikole Pašića - objašnjava za 24sedam Stojčić.

Kako je istakao gradski urbanista, konačno rešenje uređenja Trga se zasniva, pre svega, na prvonagrađenom konkursnom radu koji je sproveden u okviru konkursa za tri trga.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- To konkursno rešenje doživelo je određene promene koje se pre svega odnose na zadržavanje fontane koja se nalazi na tom mestu, koja će, u najvećoj meri, u izgledu, površini i obliku biti istovetna u odnosu na postojeću - naglasio je Stojčić. 

Prema njegovim rečima, još uvek nije definisano koliko će radovi trajati, a trenutna procena je da postoji mogućnost da budu završeni do kraja naredne godine.

Zadržava se postojeći tip fontane

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako su za 24sedam objasnili u Sekretarijatu za investicije, u toku je izrada tehničke dokumentacije.

- Urađeno je Idejno rešenje na koje su dobijeni Lokacijski uslovi. U završnoj fazi smo rada na izradi Idejnog projekta, nakon čega sledi izrada Projekta za izvođenje - navode za 24sedam u Sekretarijatu za investicije.

Kako su dalje istakli, konkursno rešenje izgleda Trga Nikole Pašića je delimično korigovano uz saglasnost autora zadržavanjem postojećeg tipa fontane.

- Svi ostali elementi su zadržani. Vrednost radova biće poznata nakon završetka Projekta za izvođenje koji u svom sastavu sadrži predmer i predračun planiranih radova - zaključili su u Sekretarijatu za investicije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike