Prednost će imati isključivo pešaci: Neimari do kraja godine ulaze u Nušićevu i Sremsku ulicu

30.06.2021

07:30 >> 07:43

0

Kako je glavni gradski urbanista Marko Stojčić pojasnio za 24sedam, preduslovi za početak obnove ove dve saobraćajnice odavno su ispunjeni

Prednost će imati isključivo pešaci: Neimari do kraja godine ulaze u Nušićevu i Sremsku ulicu
Copyright Pixabay/annawaldl

Na red za detaljnu rekonstrukciju naredne godine stižu i ulice Nušićeva i Sremska, inače poznate po tome što spajaju Zeleni venac i poznatu beogradsku štraftu – Knez Mihailovu.

Kako je glavni gradski urbanista Marko Stojčić pojasnio za 24sedam, preduslovi za početak obnove ove dve saobraćajnice odavno su ispunjeni.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić, 24sedam/Katarina Mihajlović

– Ali Grad misli i na lokale, te pokušava da pronađe rešenje da se radovi obavljaju bez uticaja na ugostiteljske objekte, čiji je posao prethodne godine pogodila pandemija koronavirusa – rekao je on.

Prema njegovim rečima, ideja je da se rekonstrukcija ove dve ulice organizuje kao kada su majstori ušli u Skadarliju, tačnije kada je posao ugostitelja najmanje trpeo.

Tenderi za izbor izvođača radova u Nušićevoj i Sremskoj sprovedeni su u toku prve polovine 2019. godine.

Nušićeva – isključivo pešačka zona

Početak Nušićeve ulice, Printscreen/Google Maps

Prema ranijim najavama, u Nušićevoj će uređenjem biti obuhvaćen prostor između Terazija i podzemnog prolaza na raskrsnici sa Dečanskom, uključujući prilaz Čumićevom sokačetu, kao i ulaz u Čavketov pasaž.

Saobraćaj u ovom delu Nušićeve ubuduće će, kako je svojevremeno navedeno u tenderskoj dokumentaciji, biti omogućen isključivo interventnim vozilima i vozilima za snabdevanje.

Novoprojektovana ulica biće pešačka, te je zbog toga predviđeno ukidanje saobraćajnog prilaza za parkiranje u okviru tržnog centra Čumićevo sokače. Nušićeva će, kada se završe radovi, imati zonu za kretanje pešaka, zonu za dostavna i interventna vozila, zonu drvoreda i letnjih bašta.

Površine će biti popločane kamenim, odnosno granitnim pločama, postojaće 17 visećih lampi i dekorativno osvetljenje drveća. Pojedini elementi imaće podne ugradne svetiljke, a ulaz u podzemni prolaz i prelazak u Čumićevo sokače biće posebno naglašeni odgovarajućim osvetljenjem. Prostor će biti ozelenjen sadnicama koje su otporne na gradske uslove.

Kompletna obnova i Sremske ulice

Sremska ulica, Printscreen/Google Maps

Kada je reč o Sremskoj, plan je da se u dužini od 165 metara i na površini od 3.200 kvadrata srede elektro, telekomunikacione, vodovodne i kanalizacione instalacije i da se uradi hidroizolacija kod obližnjeg podzemnog prolaza. I u ovoj ulici će ubuduće prednost imati pešaci, a plan je i da se ona nivelaciono reši tako da nesmetano otiču atmosferske vode.

Pročitajte još

Pošto je novim uređenjem ulice ona predviđena kao pešačka zona, za prikupljanje kišnih voda treba da se predvide poprečne rešetke (šlic kanali), istaknuto je u tenderskoj dokumentaciji, u kojoj je kao uslov navedeno i da se postojeći šahtovi prilagode veličini i izgledu poklopaca kao u pešačkoj zoni Knez Mihailova.

Rekonstrukcijom Sremske biće obuhvaćeni i prilazi ulicama Maršala Birjuzova, Kolarčevoj i Knez Mihailovoj.

Asfalt će biti zamenjen kamenim pločama, a biće postavljene i pokretne žardinjere od kamena, poput onih u Knez Mihailovoj, kao i granitni kamenovi koji će služiti za blokadu prolaza u pešačku zonu. Biće postavljene i klupe sa kamenom bazom, hrastovom podlogom i nosačima od prohromskog lima, kao i korpe za otpatke od kamena i sa livenim obodom od bronze – takođe poput onih u Knez Mihailovoj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike