Oaza humanosti: U restoranu kod Ekonomskog fakulteta mnogi su nahranjeni, iako nisu imali novca

23.11.2020

08:00 >> 14:19

0

Autor: Jovana Vrećo

Dragan Đurić daje popuste studentima i trudnicama, a posvetio se i putopisnim večerima na kojima se, uz dobru hranu i kapljicu, priča o dalekim zemljama, is

Oaza humanosti: U restoranu kod Ekonomskog fakulteta mnogi su nahranjeni, iako nisu imali novca
Copyright 24sedam/ Printscreen

Poštovani, nemojte biti gladni samo zato što nemate novca, uđite, mi ćemo vam dati besplatan obrok. Ne treba da budete gladni samo zato što ste siromašni. Niko ne treba da bude gladan! Vratimo veru u ljude i ljudskost…

Zbog ove rečenice, ali prvenstveno zbog bezbroj gladnih usta koje je nahranio, da postoji ispit iz ljudskosti, Dragan Đurić, vlasnik restorana “Tajni začin”, položio bi ga sa najvećom ocenom – 10. O njegovom restoranu, smeštenom u blizini Zelenog venca, Ekonomskog fakulteta i autobuske stanice, u Ulici Gavrila Principa 63, čulo se i pisalo se i ranije, i baš zbog toga, kako kaže, pomalo mu se čini da je sve počelo da ide u pogrešnom smeru.

– Ljudi su počeli da misle da je ovo samoreklamiranje, a to je kontradiktorno u odnosu na moju zamisao. Želeo sam da se priča o tome, ne bi li se takvih mesta otvorilo više u ovom gradu, a tako bi bilo i manje gladnih ljudi – objašnjava Dragan.

Da se u ovom restoranu cene i druge vrednosti, pokazuje i činjenica da imaju stalni popust od 10 odsto za studente, pa i besplatne obroke za one koji dođu sa upisanom desetkom u indeksu, ali i za trudnice – besplatan obrok u vrednosti do 300 dinara.

Mrvice proje

Njegov otac je bio šegrt u američkoj ambasadi. Radnici su ga često slali da im kupuje doručak.

– I dok su oni jeli kobasice, on je jeo mrvice proje, ali dalje od njih, da im ne smeta – priča Dragan i dodaje da se jednog dana sve preokrenulo, kada su primetili šta radi – njegova tajna je bila otkrivena i oni su mu od tada pomagali. Od te priče i “spoznaje” šta je glad, kako kaže Dragan, kao da je sve i počelo.

Na pitanje, da li misli da je neko zloupotrebio ovaj humani gest, Dragan ima kratak i jasan odgovor:

– Ne mislim da je neko to uradio do sada, a ako i jeste – njemu na čast.

Večeri tajnog začina

U restoran je moglo i da se svrati na “čašicu” dobrog razgovora na raznolike teme. Kako bi negovali duhovnu kulturu i privukli sve koji žele da nauče nešto novo iz šarenolikog opusa tema, a pritom se lepo druže i večeraju, Dragan je, zajedno sa svojim prijateljom Bratislavom Denisom Božovićem, organizovao “Večeri tajnog začina”. Održane su 59 puta, ali je taj niz prekinula i trenutno aktuelna epidemiološka situacija.

Vrsni predavači, znalci svog posla, dolazili su im na te večeri, gde se oživljavali putopise sa Himalaja, Sicilije, Irana, Ognjene zemlje, ali i upoznavali se sa fenomenom dolaska “belih” Rusa u Srbiju, zatim su tu bile priče o avio-nautici i mnoštvo drugih…

– Želimo da budemo kao mali svetionik, mi svetlimo, pa ko vidi, vidi – poručuju oni.

Iako zbog epidemije, ne mogu da organizuju i dalje večeri, nisu želeli da prepuste stvar slučaju, već su se organizovali i pokrenuli časopis “Tajni začin”, i tako se trude da nastave to negovanje duhovne kulture.

Dragan Đurić (levo) i Branislav Denis Božović (desno) Foto: 24sedam/ J. V.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike