Kućna dostava postojala je i pre interneta! Pioniri "letećih trgovaca" bili su na Novom Beogradu

25.09.2021

18:00

0

Iako su u početku potrošači bili nepoverljivi, trgovci nisu odustajali, a poslovođe su uzimale telefonski imenik u ruke i javljali se potencijalnim mušterijama

Kućna dostava postojala je i pre interneta! Pioniri "letećih trgovaca" bili su na Novom Beogradu
Copyright Facebook/Crno-beli Beograd

Jedna od stvari koju nam je donela pandemija, odnosno, restriktivne mere koje su u jednom trenutku ograničile kretanje građana i rad ugostiteljskih objekata, bila je i kućna dostava. Ali, da li ste znali da je ona postojala još pre pojave interneta? 

Iako je Beograd sedamdesetih godina 20. veka već bio milionski grad, broj prodavnica u kojima su se Beograđani snabdevali bio je i dalje prilično mali. Tržišni inspektori stalno su obilazili dućane, ali potrošače je bilo jako teško odbraniti od zakidanja na vagi, svojevoljnog povećanja cena ili nehigijenskih pakovanja robe.

 

 

U to vreme jedino je odskakalo Trgovinsko preduzeće robnih kuća "Beograd".

Njima novine nisu bile strane i prvi su u prestonicu uveli takozvane "leteće prodavce" koji su robu poručenu telefonom donosili mušterijama "na noge". Imali su na raspolaganju kamionete kojima su mnogli da snabdevaju na stotine potrošača dnevno.

Prvi eksperiment sproveden je u Novom Beogradu i iako su u početku potrošači bili nepoverljivi, trgovci nisu odustajali. Poslovođe su uzimale telefonski imenik u ruke i javljali se potencijalnim mušterijama sa pitanjem šta im treba.

Ovu privilegiju su odmah zatim dobili i Zemunci, a oni iz centra grada mogli su da poruče namirnice jedino iz samoposluge u Knez Mihailovoj ulici.

 

 

U to vreme uvedeni su i katalozi iz kojih je mogla da se poruči neprehrambena roba, pa su tako mušterije iz bilo kog dela zemlje pismom poručivale, a poštom dobijali poručeni proizvod na kućnu adresu.

Spisak standardnih namirnica štampan je na formularu, a potrošač je poručivao tako što je zaokruživao ono što mu treba. Takav način kupovine bio je praktičan za mesečne nabavke.

 

 

Broj telefonskih potrošača u Novom Beogradu, koji je prvi uveo "leteće prodavce", rastao je neverovatnom brzinom - od 230 kupaca u oktobru 1969, skočio je u novembru na 420, da bi ih u decembru bilo oko 500.

Takođe, Centar za stručno obrazovanje kadrova u trgovini organizovao je s vremena na vreme kurseve, na kojima je više od 3.000 polaznika učilo o zakonima tržišta, organizaciji poslova u samoposlugama, kako se higijenski rukuje namirnicama, kako se prodaju TV aparati…

Među beogradskim trgovcima sedamdesetih godina izuzetak su bili zaposleni u parfimerijama "Jasmin", u kojima su umesto prodavaca zapošljavali školovane kozmetičare.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike