Ceo svet te vidi: Dan kada je dijaspora u Evropi i Americi gledala prve programe Televizije Beograd

18.10.2021

08:00

0

Programi su emitovani svakodnevno u intervalu od 18 do 24 časa po lokalnom vremenu

Ceo svet te vidi: Dan kada je dijaspora u Evropi i Americi gledala prve programe Televizije Beograd
Televizija Beograd - Copyright Vikipedija

Od pojave televizije u Srbiji, pa do prve slike u boji prošlo je mnogo godina, zbog čega se godina 1991. smatra istorijskom, jer se televizijski program Radio televizije Srbije emitovao preko satelita na području Evrope i Severne Amerike.

S obzirom da je televizija imala najznačajniju ulogu u kulturnoj integraciji srpskog naroda u bivšoj Jugoslaviji, njena pojava bila je prava prekretnica za to doba. 

Tek nakon Drugog svetskog rata i oporavka države, krenulo se sa prvim koracima uvođenja televizije, te je jula 1956, simbolično na godišnjicu od rođenja Nikole Tesle, emitovan televizijski proram u Tehničkoj školi u Beogradu, koji se mogao pratiti kako u prestonici tako i u njenoj okolini.

Radio Beograd je prerastao u Radio televiziju Beograd februara 1958, koja je za samo 11 dana rada ispunila program svojim emisijama, koje su trajale od tri do četiri sata, što je predstavljao veliki uspeh i korak napred u stvaranju televizijskog programa. 

Nakon nekoliko meseca, 28 novembra 1958. godine počelo je konstantno emitovanje programa na Televiziji Beograd.

Po emitovanju programa preko satelita, na Televiziji Beograd građani su mogli videti raznorazne informative, umetničke, obrazovne i zabavne sadržaje. 

Ugovor o zakupu satelita Eutelsat 1, potpisali su jula 1991. v.d. generalnog direktora RTB Ratomir Vico i generalni direktor PTT Srbije Milorad Jakšić. RTB je počeo da emituje svoje radio i televizijske programe posredstvom satelita direktno za gledaoce i slušaoce u dijaspori, za Evropu (EUTELSAT) od 14. maja 1991. godine i Severnu Ameriku (PANAMSAT) od 19. novembra 1993. 

Programi su emitovani svakodnevno u intervalu od 18 do 24 časa po lokalnom vremenu, kako za Evropu, tako i za SAD i Kanadu

Satelitska stanica u Krnjači

Za prenos analognog signala do satelita, RTS je koristila fiksnu satelitsku stanicu u Krnjači kod Beograda. Prečnik parabolične antene je bio sedam metara. Objekat, oprema i parabolična antena bili su smešteni uz objekte ST predajnika u Krnjači, koji je podignut 1961. godine. 

Tokom NATO agresije, stanica u Krnjači koja je omogućavala čujnost 202, I i II programa Radio-Beograda, te vidljivost programa Televizije Beograd na evropskom i američkom kontinentu, gađana je dva puta, 23. i 29. aprila 1999. i potpuno uništena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike