Istorijski signal iz Knez Mihailove: "Fanfarskom uvertirom" ozvaničen početak Radio Beograda

25.03.2021

19:02 >> 14:15

0

Na današnji dan 1929. godine, sa zgrade Akademije nauka, započeto emitovanje programa koji se čuo čak do Hrvatske i Slovenije

Istorijski signal iz Knez Mihailove: "Fanfarskom uvertirom" ozvaničen početak Radio Beograda
Copyright Wikimedia/Orjen

Sa predajnikom od 2,5 kilovata, montiranom na drugom spratu zgrade Akademije nauka (danas Srpske akademije nauka i umetnosti), na današnji dan 1929. godine počelo je emitovanje programa Radio-Beograda.

Čast da najavi početak rada pripala je Jeleni Bilbiji, a zatim je usledila “Fanfarska uvertira”, koju je komponovao i dirigovao dirigent Beogradske opere Lovro Matačić.

Nakon toga, hor pevačkog društva “Obilić” otpevao je himnu, a glumci Narodnog pozorišta odigrali su srpsku radio-dramu “Đakon Stefan i dva anđela”.

Program Radio Beograda čuo se i u Hrvatskoj i Sloveniji, a sastojao se od muzike, vesti, radio-drama i drugih sadržaja.

Iste godine emitovan je prvi radio-prenos fudbalske utakmice, i to tri godine posle prvog sportskog radio-prenosa u svetu. Inicijativa je potekla od sportskog urednika “Politike” Bore Jovanovića. Utakmicu BSK – Jugoslavija prenosio je reporter Rade Stoilović, a nastavio Dimitrije Stevanović, maratonac i službenik Radio Beograda.

Pročitajte još

Emitovanje informativne emisije “Aktuelni čas”, u trajanju od 10 minuta, počelo je 1937. godine. Reč je o dnevnoj reportaži, koju je pokrenulo Jugoslovensko novinarsko udruženje – sekcija Beograd, u korist svog fonda za nezaposlene novinare.

Nemački vojnici okupirali stanicu

Radio je prekinuo emitovanje 6. aprila 1941. godine, tokom bombardovanja Beograda. Tokom okupacije tehniku Radio Beograda koristila je nemačka stanica “Zender Belgrad”, koja je širila propagandu za područje Balkana i severa Afrike. Pesmu “Lili Marlen”, koja je svaki dan emitovana iz okupatorske stanice, ratne godine učinile su svetskim hitom.

Po oslobođenju Beograda Radio Beograd nastavlja rad, a pedesetih godina prošlog veka počinju da se emituju neke od najpoznatijih emisija – “Novosti dana” i “Veselo veče”.

Drugi i Treći program

Drugi program počeo je sa emitovanjem 1958. i on je najpre bio eksperimentalni – radio je samo nedeljom, da bi od 1963. godine počelo svakodnevno emitovanje. Na njegovoj talasnoj dužini začet je novi zvuk, oslobođen oficijelnog tona.

Treći program Radio Beograda nastao je šest godina kasnij,  po ugledu na slične programe koji su osnovani u evropskim zemljama posle Drugog svetskog rata i koji su bili okrenuti prvenstveno kulturi.

Njegov utemeljivač i prvi glavni i odgovorni urednik bio je Aleksandar Acković. Iste godine počeo je da radi i Beograd 202.

Radio Beograd – Rakovica

Prethodnik Radio Beograda je radio-telegrafska stanica Beograd-Rakovica koja je emitovanje programa započela 1924. godine.

Svakog utorka, četvrtka i subote od 18.45 do 19.45 sati prenošeni su koncerti, čitane vesti, servisne informacije, reklame, stanje vodostaja i berzanski izveštaji. Vesti su pripremali novinari “Politike” i “Dnevnih novosti”, a muzički deo programa direkcija Beogradske opere.

Dve godine kasnije, 1926., ova radio-telegrafska stanica je ugašena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike