Najslušanija emisija u Jugoslaviji humorom okupljala slušaoce oko radio-aparata: "Veselo veče" vratilo radost i optimizam građanima

06.03.2021

09:00 >> 09:34

0

Glumci koji su učestvovali u stvaranju emisije bili su vrsni komičari: Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić, Dragutin Guta Dobričanin, Mića Tatić, Peta

Najslušanija emisija u Jugoslaviji humorom okupljala slušaoce oko radio-aparata: "Veselo veče" vratilo radost i optimizam građanima
Copyright Printscreen/Youtube

Slušaoci Radio Beograda su od 1949. svake nedelje u 20 sati imali priliku da prisustvuju zvuku humorističke emisije “Veselo veče”, koja se pokazala kao retko dugovečna, jer je emitovana u kontinuitetu čak 60 godina.

Najslušanija emisija na prostoru bivše Jugoslavije prvi put je emitovana na današnji dan, 6. marta.

Printscreen/YouTube

Kako je u to vreme bilo malo radio-aparata, građani su se okupljali po kućama i grupno slušali svoju omiljeno emisiju. Radio-program je bio emitovan i preko velikih zvučnika instaliranih na trgovima i po banderama, gde se takođe okupljano svet željan razonode.

“Veselo veče” je svoju popularnost steklo zahvaljujući humorističnim i satiričnim reakcijama na aktuelne događaje, i time što su spikeri na duhovit način znali da saopšte ono što se javno nije smelo reći.

Teško posleratno vreme dosta je uticalo na živote ljudi, kojima su radost i optimizam bili preko potrebni, a “Veselo veče” je bio pravi humoristični šou-program, po uzoru na Nušića, Steriju, Čehova, Marka Tvena i druge književnike koji su se na svoj način izrugivali ljudskim manama.

Prvi urednik “Vesele večeri” bio je Miroslav Mitrović, zatim Žika Živulović Serafim, Radivoje Lola Đukić i Slobodan Kića Stanković, koji je sa svojim standardnim timom pisaca i izvođača uspešno vodio emisiju pune 33 godine, čuvajući njen specifični duh i stil.

Glumci koji su učestvovali u stvaranju emisije bili su vrsni komičari: Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić, Dragutin Guta Dobričanin, Mića Tatić, Petar Slovenski, Branka Veselinović, Dragan Laković, Ljubiša Bačić, Mira Stupica, Jovan Gec i mnogi drugi.

Na programu Radio Beograda “Veselo veče” prestalo je da se emituje 2001. godine.

Uvodna pesma emisije

Ajde stari, ajde mladi da se veselimo

Svi smo eto sada radi, da se našalimo

Spremili smo za vas zgode, velike i male

Verujte nam biće ovde i pesme i šale

Al’ će pesma a i šale te, brige vaše odneti vam sve

Kakve brige, mante more danas se ne radi

Danas nek se pesme ore i veselje gradi

Svi mi znamo da nedelja, dan je za to pravi

Jer se s’puno tu veselja i naš program javi

Jedva čeka, svako star i mlad, da veselo veče počne sad

Zato hajde stari, mladi da se veselimo

Svi smo eto sada radi da se pošalimo

Neka program naš poteče, čudne priče nove

Nek veselo bude veče i nedelje ove

Nek veselo bude veče to, neka društvo bude veselo!

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike