"Hej, Sloveni" u slavu slobode: Na današnji dan 1944. godine Radio Beograd se slušao prvi put posle okupacije

11.11.2020

11:38 >> 07:38

0

Autor: Jovana Vrećo

Na talasima najstarijeg radija na Balkanu čitane su vesti, servisne informacije, reklame, vodostanje, berzanski izveštaji

"Hej, Sloveni" u slavu slobode: Na današnji dan 1944. godine Radio Beograd se slušao prvi put posle okupacije
Copyright Google map

Redovan program Radio Beograda, posle oslobođenja grada, počeo je na današnji dan 1944. godine, emitovanjem himne SFR Jugoslavije.

Program je počeo u 12.30 sati iz zgrade Srpske akademije nauka himnom “Hej, Sloveni” i govorom o značaju ponovnog pokretanja programa Radio Beograda.

Prvi posleratni direktor, posle 10. novembra 1944, godine, bio je Jovan Marinović, a prvi spiker bila je Jelena Bilbija. Po završetku Drugog svetskog rata, Radio Beograd je postepeno postao najuticajnija radio stanica u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.

Dan kada je sve stalo

Iako je sa redovnim emitovanjem počeo još 24. marta 1929. godine, program Radio Beograda prekinut je 6. aprila 1941, tokom bombardovanja grada. Nakon okupacije, Radio Beograd je postao radio-stanica nemačke vojske pod imenom Soldatensender Belgrad (Vojnički radio Beograd) koja je emitovala program na istoj frekvenciji.

Bio je dostupan širom Evrope i Mediterana. Iz tog vremena, postoji priča da su Nemci imali nekoliko desetina gramofonskih ploča koje je jedan poručnik poneo sa sobom, među njima i „Lili Marlen” koju je otpevala kabaretska zabavljačica Lale Andersen. Sasvim slučajno, ta pesma je u okupiranom Beogradu počela da se emituje na programu nemačkog vojničkog radija.

Rođendan

Radio Beograd je najstariji radio na Balkanu, koji ove godine slavi 96. rođendan, a na talasima su prenošene čitane vesti, servisne informacije, reklame, vodostanje, berzanski izveštaji. Takođe, u sklopu programa, jednom nedeljno prenošen je koncert Beogradske filharmonije.

Za to vreme, realizovano je više od dva miliona sati programa kroz emisije, radio-drame, koncerte. Danas je moderna radio stanica, deo javnog medijskog servisa, koji dnevno emituje 72 sata programa na FM mreži i 96 sati programa na specijalizovanim veb kanalima.

Wikimedia/Orjen

Ispisivanjem istorije duge skoro jedan vek, Radio Beograd izrastao je u nacionalnu, kulturnu i medijsku ustanovu najvišeg ranga.

Neguje jezičku i govornu kulturu, višeznačno i dubinski osvetljava društvene fenomene, uvek osluškuje želje i potrebe slušalaca u Srbiji i u dijaspori, i nastavlja da usmerava i postavlja standarde u oblasti radiofonskog stvaralaštva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike