Pandemija podigla obim posla na viši nivo: Upravnici uskočili u pomoć stanarima, a "Gradsko stambeno" dezinfikovalo više od 11.000 zgrada

07.04.2021

17:30 >> 14:50

0

Iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, Stanimir Spasić za 24sedam objašnjava da je zainteresovanost za dezinfekciju i dezinsekciju zgrada opala posle

Pandemija podigla obim posla na viši nivo: Upravnici uskočili u pomoć stanarima, a "Gradsko stambeno" dezinfikovalo više od 11.000 zgrada
Copyright Profimedia

Pandemija koronavirusa podigla je na viši nivo odgovornost i posao beogradskih upravnika, koji su vodili brigu o svojim stanarima, pogotovo starijim sugrađanima, i dopremali im lekove i namirnice, ali i radnika JP “Gradsko stambeno” koji su od 2020. godine dezinfikovali više od 11.000 zgrada.

Iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, Stanimir Spasić za 24sedam objašnjava da je zainteresovanost za dezinfekciju i dezinsekciju zgrada opala posle ukidanja vanrednog stanja i popuštanja epidemioloških mera koje je propisao Krizni štab.

– Tokom vanrednog stanja redovno smo prskali zgrade dezificijensima i postavljali dezobarijere ispred ulaza. Međutim, sa popuštanjem mera, vremenom su i iz opštine prestali da dele dezificijense – kaže Spasić.

Stanimir Spasić Printscreen/YouTube

Dodaje da i dan-danas pojedini stanari traže da se organizuje dezinfekcija, ali da se potreba za tim smanjila s dolaskom vakcine.

Upravnik podseća da su tokom trajanja vanrednog stanja, a pre angažovanja opštinskih volontera, oni lično pomagali stanarima u svakodnevnim obavezama.

– Sa zaštitnim maskama i rukavicama, građanima smo svakodnevno donosili na vrata namirnice i lekove iz okolnih ambulanti, a penzionerima smo čak i podizali penzije – kaže Spasić, i dodaje da nije bilo neostvarivih zahteva stanara.

Profimedia

Pored upravnika zgrada, pune ruke posla imali su i radnici JP “Gradsko stambeno”, koji od početka krize izazvane koronavirusom rade pojačanim intenzitetom.

– Čak smo šest put dezinfikovali više od 11.000 zgrada koje su u našem sistemu održavanja higijene, a u kojima je sve vreme rađena i redovna usluga čišćenja – rekli su za 24sedam u ovom preduzeću.

Pročitajte još

Pojačan obim posla sa sobom je doneo i zdravstvene posledice, te u “Gradskom stambenom” kažu da je, s obzirom na to da su stručne tehničke službe svakodnevno na terenu, a administrativne u kontaktu sa strankama, bilo neminovano da se mnogi i zaraze virusom.

Profimedia

Oni dodaju da im se stanari najčešće javljaju zbog kvarova liftova, jer kako podvlače, to je uobičajeno, s obzirom na to da su oni u proseku starosti 42 godine, a da im je radni vek 25.

– Kao najveći gradski sistem koji se bavi održavanjem zgrada, godišnje izvršimo oko 140.000 intervencija u oblasti liftova, građevinsko-zanatskih i elektro radova, kao i vodovoda i kanalizacije – zaključili su u “Gradsko stambenom”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike