Danas je dan beogradskih fontana: Na više lokacija u gradu možete da zamislite želju (FOTO)

06.10.2021

14:00

0

Autor: Jovana Vrećo

U prestonici postoji nekoliko desetina fontana, a portal 24sedam čitaoce podseća na samo neke od njih

Danas je dan beogradskih fontana: Na više lokacija u gradu možete da zamislite želju (FOTO)
fontana Trg Nikole Pasica foto k mihajlovic 0209 2020 (5) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Srpsku prestonicu krasi više desetina fontana, od kojih su neke smeštene na glavnim trgovima, u samom srcu Beogradu, dok su druge, pak, ušuškane na periferiji, ali i u parkovima poput Topčidera i Kalemegdana. 

U poslednje vreme niklo je nekoliko novih fontana, te zvaničan podatak o njihovom ukupnom broju ne postoji.

Zato, danas 6. oktobra, na Dan beogradskih fontana, 24sedam čitaoce podseća na neke od njih, pa ako vam se "nađu na putu" možete da zamislite želju.

Prva fontana na Terazijama

Vikipedia
 

Fontana na Terazijama napravljena je 1927. godine, zbog čega je nosila epitet “prve”, a izgrađena je kod tadašnje okretnice tramvaja. U rad je puštena 2. aprila, a kompletno je završena u novembru 1927. godine.

Imala je dva plitka koncentrična bazena, gde je manji bio uzdignut nešto više, a duž njegove ivice bilo je postavljeno osam lavljih glava iz čijih su čeljusti tekli slapovi vode. Kružni bazen bio je sačinjen od granita, a pod od murano stakla.

24sedam/Katarina Mihajlović
Današnja fontana na Terazijama

Jedno vreme postojala je i ideja da u sredini fontane bude postavljen stub sa kojeg bi se izdizao čuveni spomenik “Pobednik”, koji je na kraju završio na Kalemegdanu.

Terazijska fontana je radila i u vreme okupacije, a u bombardovanjima Beograda, tokom Drugog svetskog rata, ostala je neoštećena.

 

 

Svojevremeno, među stručnim krugovima u Srbiji, ona je definisana kao “remek-delo umetnosti koje se može porediti sa najboljim ostvarenjima u svetu” i “kulturno dobro grada Beograda”.

Uklonjena je 20 godina kasnije zbog rekonstrukcije trga, koju je sproveo arhitekta Nikola Dobrović.

Godine 1947. je srušena, pod izgovorom da je “u skladu sa modernim potrebama za povećanjem protoka saobraćaja morala da se donese odluka o uklanjanju urbanog sadržaja sa prostora Terazija”.

Fontana na Slaviji

Facebook/ Goran Vesić
 

Još davne 1880, Frensis Makenzi, Škot u službi britanske ambasade, odlučio je da kupi zemlju oko bare podno Vračara i da tu osnuje naselje.

Premerio je zemlju, pobio kočiće, napravio parcele, oglasio prodaju i prodavao komad po komad placa.

U nameri da uveri ljude kako je upravo to mesto sjajna lokacija za život, Makenzi je prvo sebi podigao kuću. Nazvao ju je Sala mira i postavio je na centralno mesto novog naselja.

Potom je sve krenulo, takoreći, prirodno. Ljudi su gradili svoje domove, a potom su tu nicale i kafane.

24sedam/Goran Sivački
 

Prema legendi, imućniji Beograđani su tada bili ljubomorni na Makenzija i njegovu poslovnu odluku. Zato su odlučili da mu zagorčaju život, te su ga prozvali Englezovac, "čačkajući" Makenzijev škotski ponos.

Potom je u periodu između 1882. i 1888. izgrađena velika gostionica pod nazivom "Slavija". Ime je dobila po skulpturi "Slavije" koja je krasila nišu prvog sprata, a veruje se da je imenu kumovao arhitekta František Nekvasil, koji je i projektovao ovaj objekat. Ubrzo je taj kraj prozvan imenom kako ga i danas svi znaju - Slavija.

Čak je i bioskop podignut na ovom mestu posle Drugog svetskog rata nosio ovaj naziv sve dok nije porušen 1991. godine.

Fontana kod Sava centra

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ispred kongresnog, kulturnog i poslovnog kompleksa Sava centra, koji se danas rekonstruiše, nalazi se fontana. Izgradnja samog Sava centra trajala je tri godine, a fontana je izgrađena po zamisli arhitekte Stojana Maksimovića i nalazi se ispred ovog zdanja.

Fontana na Cvetnom trgu

Facebook/ Goran Vesić
 

Fontana na Cvetnom trgu puštena je u rad u aprilu ove godine.

Površine je 40 kvadratnih metara i sastavljena je od dve celine - jedna je plato sa vertikalnim mlazevima između kojih može da se prolazi, a druga se sastoji od kamenih kubusa i pet malih bazena različitih dimenzija sa plitkom vodom.  

Visina mlazeva dostiže od 30 do 120 centimetara.

Fontana "Borba"

 

24sedam/Goran Sivački
 

Fontana "Borba", koja se nalazi u samom srcu Kalemegdana, na centralnom kružnom platou, izgrađena je 1912. godine. Skulptura ribara koji se bori sa zmijom, koja je postavljena u samo središte bazena fontane, izgrađena je 1907. godine.

Kako je prirodno dobro "Kalemegdanska tvrđava" stavljeno pod zaštitu Republike kao spomenik prirode prve kategorije, izrada projektne dokumentacije i sanacija fontane biće diktirani uslovima koje budu propisali Republički zavod za zaštitu spomenika i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Rad je vajara Simeona Roksandića i predstavlja ribara koji se bori sa zmijom. Napravio ju je za veliku izložbu, koja se 1907. održavala u Londonu. Za ovu fontanu vezana je i jedna zanimljivost.

Naime, obavešten da je brod koji je prevozio skulpturu potonuo, Roksandić ju je, na osnovu sačauvanog gipsanog modela, izlio ponovo. Kako je obaveštenje o katastrofi broda bilo netačno, ostala su dva istovetna primerka ove fontane. Jednu je otkupila Beogradska opština koja ju je posle 1912. godine postavila na Kalemegdanu, a drugu Zagrebačka opština koja je fontanu postavila na Griču.

Fontana "Lira"

Fontana "Lira" nalazi se na opštini Zvezdara, na Bulevaru Aleksandra Karađorđevića, tačnije ispred Doma kulture "Vuk Karadžić". Delo je vajara Momčila Krkovića i zamišljena je kao skulptura u obliku lire kojoj mlazevi zamenjuju žice. Izgrađena je od brozne i visoka je tri metra.

Na pomenutu lokaciju postavljena je 1962. godine, u čast Dana mladosti.

Fontana "Žena sa školjkom"

 

 

Fontana "Žena sa školjkom" ili, kako je drugi zovu, "Devojka sa školjkom", nalazi se u prolazu između Trga Nikole Pašića i Terazija u Beogradu. Bezistan je napravljen posle Drugog svetskog rata, sa idejom da bude kulturni i turistički centar Beograda.

Fontanu je uradio srpski vajar Aleksandar Zarin, postavljena je 1959, a kasnije, 2011. godine i renovirana. Visoka je dva metra i sastoji se od bronzane skulpture žene (devojke) sa školjkom u ruci iz koje teče voda.

Pored ovih, postoje i druge: Teslina fontana, Fontana i spomenik Vatrogascu, Fontana kod bioskopa "Fontana", Fontana kod Kliničkog centra Srbije, Fontana u Strahinjića bana, Fontana kod Platoa Milana Mladenovića, DNK fontana ili fontana "Pod brezom" u Beogradu, Skulptura i fontana "Herakle ubija nemejskog lava" u Beogradu, Fontana ispred Glavne pošte u Beogradu, Fontana kod "Hajata" u Beogradu, Fontana "Borba" – "Ribar" u Beogradu, Fontana "Buđenje" na Beogradskoj tvrđavi, Fontana kod Palate Srbije, Fontana na Omladinskom trgu u Zemunu, Fontana i česma u Zemunu, Fontana na Adi Ciganliji – Gejzer Ade Ciganlije, Prva muzička fontana u Beogradu, Fontana "Česma i šoljica", Fontana "Crveni petao", Fontana "Igra mladosti", Fontana "Slap", Fontana "Vrelo života", Fontana "Devojka sa krčagom", Fontana na Trgu Nikole Pašića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike