Pekić, Bata, Milena i Gaga: Kako su legende velikih ekrana i pisane reči zadužile Beograd? (FOTO)

06.10.2021

07:30

0

Poslednji u nizu kojima se Grad odužio je glumački par, koji je dobio skver na Vračaru

Pekić, Bata, Milena i Gaga: Kako su legende velikih ekrana i pisane reči zadužile Beograd? (FOTO)
trgovi beograd - Copyright 24sedam/Profimedia/ATA Images

Beograd je grad sa bogatom istorijom, u kojem su živeli i stvarali mnogi pisci, glumci i umetnici, a nije mali broj onih koji su svojim zalaganjem i radom zadužili Srbiju i zaslužili da dobiju svoje obeležje u prestonici.

Takvi su upravo Milena Dravić i Dragan Nikolić, proslavljeni glumački par, kojima se Grad odužio tako što je napravio skver na uglu ulica Cara Nikolaja i Mileševske, na Vračaru.

Pored ovog glumačkog para, reporteri 24sedam izašli su na prestoničke ulice kako bi saznali na koje se još to načine Beograd odužio zaslužnim građanima, koji su ostavili trag u srpskoj istoriji.

Plato Raše Popova

Beoinfo
 

U čast poznatog pesnika, pisca, glumca i novinara Raše Popova (1933-2017), pre skoro godinu dana, u Ulici 27. marta, otkriven je plato.

Upravo u tom kraju Raša je proveo veći deo svog života, i to jeste razlog zbog čega je ovde dobio svoj plato i skulpturu, a na inicijativu stanara okolnih zgrada.

Beoinfo
 

Autor ove apstraktne skulpture je Boris Deheljan, koji ju je napravio od matica, šrafova i raznih čeličnih elemenata. Sam plato prostire se na oko 2.700 kvadrata, dok je u okviru njega posađeno novih 30 stabala, a postavljene su i nove žardinjere i klupe.

Junak brojnih detinjstava i čovek bez senke, Raša Popov bio je srpski književnik uz čiju emisiju "Fore i fazoni" su rasla mnogobrojna deca. 

Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle.

Spomenik Borislavu Pekiću

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Spomenik piscu Borislavu Pekiću (1930-1992) otkriven je 2. marta 2016. godine na Cvetnom trgu, koji je voleo i na kome je živeo.

Veliki pisac predstavljen je u prirodnoj veličini, i na momenat se čini kao da je upravo ispod lipa seo da na trenutak predahne.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Pekić je jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, romansijer, dramski pisac, filmski scenarista i akademik. Bio je dopisni član SANU od 1985. godine, potpredsednik PEN-a i član Krunskog saveta.

Njegova najpoznatija dela su "Zlatno runo", "Vreme čuda", "Godine koje su pojeli skakavci", "Besnilo", "Hodočašće Arsenija Njegovana", za koje je dobio NIN-ovu nagradu 1970. godine.

Odluka o podizanju spomenika Pekiću doneta je na inicijativu njegove porodice, a spomenik je podignut sredstvima Fondacije "Borislav Pekić".

Ulica Velimira Bate Živojinovića

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Stole u bici na Neretvi, trgovac perjem Mirta, oficir JNA Gvozden, sve to je bio Velimir Bata Živojinović, glumac koji je odigrao najviše uloga u jugoslovenskom filmu, a kome se Grad odužio tako što jedna ulica na Vračaru nosi njegovo ime. 

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica u Beogradu usvojila je 2019. inicijativu da se Bojanska ulica na Crvenom krstu preimenuje u Ulicu Velimira Bate Živojinovića.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Tako da danas, svega nekoliko stotina metara od novootvorenog skvera Milene i Gage, stoji i ploča posvećena "velikom čoveku i velikom glumcu", najpoznatijem po ulogama u partizanskim filmovima sa tematikom Drugog svetskog rata.

Na filmskom platnu debitovao je 1955. godine u filmu "Pesma sa Kumbare", a u toku svoje karijere glumio je u oko 350 filmova.

Spomenik Karlu Maldenu

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Spomenik američkom glumcu srpskog porekla, dobitniku Oskara i nekadašnjem predsedniku Američke filmske akademije Karlu Maldenu (Mladenu Sekuloviću), otkriven je u novembru 2018. godine ispred Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Spomenik je delo vajara Zdravka Joksimovića.

Karl Malden (1912-2009) bio je američki glumac srpskog porekla. Igrao je u više od 60 filmskih ostvarenja, od kojih su najpoznatiji "Tramvaj zvani želja" (1951) ,za koji je dobio Oskara za najboljeg glumca u sporednoj ulozi, "Na dokovima Njujorka" (1954) i "Paton" (1970).

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Značajna je i njegova uloga u TV seriji iz sedamdesetih godina "Ulice San Franciska", gde je igrao glavnu ulogu zajedno sa Majklom Daglasom.

Od 1989. do 1992. godine je bio predsednik Akademije filmskih umetnosti i nauka, koja dodeljuje Oskara.

Karl je u filmovima koristio svaku priliku da spomene prezime Sekulović. Tako u filmu "Paton", u ulozi generala Omara Bredlija, kaže jednom vojniku: "Dodaj mi taj šljem Sekuloviću!"

24sedam/Katarina Mihajlović
 

U filmu "Dead Ringer", kao policijski detektiv, kaže drugom detektivu: "Daj mi moju kapu Sekuloviću!" Takođe, u njegovom filmu "Fear Strikes Out", pojavljuje se bejzbolski skaut Sekulović.

Jedan od najpoznatijih primera je kada Karl u ulozi policijskog poručnika Majka Stouna u TV seriji "Ulice San Franciska" zaposli pomoćnika Sekulovića.

U jugoslovenskom filmu "Suton" tumačio je lik koji se zove Marko Sekulović.

Skver Milene i Gage

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Skver Milene i Gage, posvećen legendarnom glumačkom paru Mileni Dravić (1940-2018) i Draganu Nikoliću (1943-2016), svečano je otvoren preksinoć na uglu ulica Cara Nikolaja i Mileševske na Vračaru.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ovaj kutak glumačkih legendi prostire se na 859 metara kvadratnih, a Grad je za radove izdvojio 42 miliona dinara.

Na uređenoj pjaceti se nalazi i osam parking-mesta za bicikle, uz pet klupa za sedenje i odmor. Postavljeno je i deset stubova javne rasvete i pet đubrijera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike