Ugašen još jedan simbol Beograda: Obrenovići, Tito i Gadafi bili su samo neki od putnika koji su se u vozove ukrcavali na "Topčideru"

30.09.2021

20:38

0

Kada se oglasio časovnik iz 1888. godine, poslednji voz pošao je ka Baru tačno na vreme

Ugašen još jedan simbol Beograda: Obrenovići, Tito i Gadafi bili su samo neki od putnika koji su se u vozove ukrcavali na "Topčideru"
Copyright Printscreen/Youtube/BEOGRAD

Tačno u 21 čas i 10 minuta večeras je, poslednji put, krenuo voz sa železničke stanice "Topčider".

Kada se oglasio časovnik iz 1888. godine, poslednji voz pošao je sa stanice Topčider ka Baru tačno na vreme.

Tako se, od sutra, 1. oktobra, svi polasci za prevoz putnika u međunarodnom i unutrašnjem saobraćaju izmeštaju u stanicu "Beograd Centar", poznatiju kao Prokop, dok će stara pruga u ovom prestoničkom parku da se zatvori i pretvori u bulevar.

Istorija ove stanice počinje juna 1881. godine kada je kralj Milan svečano oglasio početak prve srpske pruge koja će spajati tadašnji najseverniji i najjužniji srpski grad - Beograd i Niš.

Tokom svog skoro dve godine dugog veka, ova stanica je kroz svoje perone dočekivala i ispraćala vozove koji su vozili raznorazne putnike, od đaka, preko radnika pa sve do znamenitih ličnosti.

24sedam/ Goran Sivački
 

Obrenovići, Karađorđevići, Josip Broz Tito, ali i Gadafi, Džimi Karter i Čaušesku, bili su samo neki od putnika koji su se u vozove ukrcavali na železničkoj stanici "Topčider".

Tako je sa stanice Tito kretao na putovanja Plavim vozom, ali je na njoj i dočekivao mnoge druge značajne goste. S druge strane, kako su mnogi govorili, ova stanica je bila kobna za Krađorđeviće, jer su sa nje na svoje poslednje putovanje otišli kralj Aleksandar, 1934. i knez Pavle sa porodicom u izgnanstvo, 1941. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: J. V.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike