Izgubljeni u prevozu: Za proputovanje vozom kroz Beograd morate da presednete na - autobus

14.10.2020

17:00 >> 13:49

0

Autor: Jovana Vrećo

Do stanice Beograd Centar (Prokop) stižu železničke kompozicije sa severa i severoapada Srbije, dok se iz Topčidera kreće ka jugu zemlje

Izgubljeni u prevozu: Za proputovanje vozom kroz Beograd morate da presednete na - autobus
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Vozovi možda nisu više prva opcija kada želimo da otputujemo negde, ali i oni koji njima putuju često su „izgubljeni u prevozu“, naročito preko beogradskih koloseka.

Tanjug/Rade Prelić

Svako ko je u Beogradu, ili iz njega treba da se „otisne“ na put ka nekom mestu u Srbiji, pa i van nje, kreće sa jedne od dve železničke stanice – Beograd Centar ili Topčider. Sa koje stanice kreće, zavisi, pre svega, od odredišta na koje namerava da stigne.

Stanica Beograd Centar, poznatija kao Prokop, polazna je i dolazna stanica za vozove iz unutrašnjeg saobraćaja, kao i za međunarodne vozove koji idu ka Zagrebu i Ljubljani.

Stanica Topčider je polazna odnosno dolazna stanica za jedan par vozova unutrašnjeg saobraćaja, na relaciji Topčider-Niš-Topčider, ali i za međunarodne vozove ka Baru, Sofiji i Solunu.

Dakle, ako biste želeli da proputujete kroz Beograd vozom od, na primer, Novog Sada do Niša, ne preostaje vam ništa drugo nego da pređete u beogradski gradski prevoz ili, u najgorem slučaju, prepešačite od Prokopa do Topčidera.

– Između železničkih stanica Beograd Centar i Topčider postoji gradska autobuska linija 38A, koja saobraća na relaciji Pogon „Kosmaj“ – Beograd Centar  – Topčider  – kaže za 24sedam.rs Dragana Stanković iz „Srbijavoza“.

Tanjug/Rade Prelić

Prema njenim rečima, od železničke stanice Beograd Centar kreću i autobusi 36, iz kojih može da se presedne na tramvajsku liniju 3, koja vodi direktno do stanice na Topčideru.

– Nakon dve godine od izmeštanja saobraćaja vozova za prevoz putnika iz stare železničke  stanice Beograd u stanicu Beograd Centar i Topčider, putnici su se navikli i prilagodili novim polaznim stanicama vozova – kaže Stankovićeva.

Korona stavila „rampu“ na međunarodni saobraćaj

Zbog trenutne situacije usled epidemije koronavirusa privremeno je obustavljen međunarodni saobraćaj ka svim međunarodnim pravcima, izuzev sa Crnom Gorom, do koje, od 3. septembra, putnike prevozi večernji voz u 21,10 sati.

Beovoz

Gradska železnica, Beovoz, ima tri linije i prevozi putnike iz Batajnice, preko centra grada, do Ovče, iz Resnika do Ovče i iz grada do Mladenovca. Trenutno je, međutim, u toku rekonstrukcija pruge od Batajnice do Prokopa, a kada dogodine radovi budu završeni trebalo bi da gradski voz ponovo funkcioniše na sve tri linije sa polascima na 15 minuta u špicu saobraćaja i na posla sata van njega.

Linije Beovoza:

1: Batajnica – Beograd centar (Prokop) – Ovča

2: Resnik – Ovča

3: Beograd centar (Prokop) – Mladenovac

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike