Ružić je vatrogasac meseca, a požar u Bloku 70 ne zaboravlja: Tako nešto u životu nisam video! (FOTO)

20.09.2021

09:30 >> 11:20

0

Još kao mali on je sanjao da se jednog dana bori sa požarima, a njegov san se pretvorio u javu kada je sa 17 godina odlučio da se učlani u Dobrovoljno vatro

Ružić je vatrogasac meseca, a požar u Bloku 70 ne zaboravlja: Tako nešto u životu nisam video! (FOTO)
24sedam/Goran Sivački

Još kao mali Radovan Ružić (24) je sanjao da se jednog dana bori sa požarima, a njegov san se pretvorio u javu kada je sa 17 godina odlučio da se učlani u Dobrovoljno vatrogasno društvo “Matica” u Zemunu, nakon čega je postao profesionalni vatrogasac. Koliko je posvećen, požrtvovan i hrabar pokazala je nagrada koju je dobio od opštine Zemun za najboljeg vatrogasca meseca avgusta.

Opština Zemun još od 2010. godine, svakog meseca, dodeljuje nagradu za najboljeg vatrogasca, a radnik koji se najviše istakao svojim radom i angažovanjem bio je upravo mladi Ružić.

Radovan Ružić, 24sedam/Goran Sivački

Najbolji vatrogasac meseca za 24sedam započeo je svoju priču objasnivši da je sa 17 godina saznao da postoji Dobrovoljno vatrogasno društvo “Matica” u Zemunu, kao i da on ispunjava sve kriterijume da se učlani.

– U dobrovoljnom društvu sam dežurao do svoje 22. godine. Ta dežurstva su se sastojala od dnevnih i noćnih smena, kao i intervencija na koje sam išao sa starijim i iskusnijim, tačnije profesionalnim vatrogascima. Na terenu sa njima sam mnogo naučio i oni su me obučavali – objašnjava on.

Naš sagovornik kaže da je za posao da postane profesionalni vatrogasac konkurisao 2018. godine, i od tada je stacioniran u vatrogasno spasilačkoj jedinici u Zemunu.

Požar u Bloku 70 jedan od najtežih

24sedam/Danilo Krša

Jedna od najtežih intervencija u kojoj je Ružić učestvovao bio je požar u Bloku 70, koji se dogodio u avgustu kada je ceo kineski tržni centar izgoreo do temelja.

24sedam/Danilo Krša

– Takav požar do tada u životu nisam video. Smena nam je taj dan počela u sedam sati, a već oko osam smo bili na terenu. Celu smenu, tačnije 12 sati, gasili smo požar, a prvi pauzu napravio sam tek oko jedan ujutru, kako bih se malo odmorio i popio vode. Intervencija je bila fizički i psihički izuzetno teška, ali smo uspeli da ugasimo požar, što je najvažnije – kaže Ružić za 24sedam i dodaje da su on i njegove kolege, posle završene smene, od umora zaspali na pločniku ispred tržnog centra.

24sedam/Danilo Krša

Kada je reč o intervenciji za koju je dobio nagradu, on kaže da je u pitanju bilo mrtvo lice, koje su izneli iz stana.

– Nije prijatno videti leš, ali svakako je da određena doza straha i nelagodnosti postoji u takvim situacijama – dodaje on.

Kada je reč o neizvesnosti, Ružić se priseća da su nedavno imali jednu intervenciju na Novom Beogradu, kada je došlo do požara u automehaničarskoj radnji.

24sedam/Goran Sivački

– Mi smo ušli u radnju i počeli da gasimo požar, kada je došlo do eksplozije dve plinske boce. Moje kolege i ja bili smo prvi na udaru, te smo odleteli par metara od mesta gde smo stajali. Niko od nas nije znao da boce postoje, a kasnije smo čuli da se unutra nalaze još dve, koje smo uspeli da nađemo i saniramo. Na svu sreću, niko od nas nije bio povređen – navodi on.

Zbog toga, kako vatrogasac objašnjava, prilikom ulaska u neku prostoriju uvek postoji određena doza straha, ali grupu vodi vođa, koji je najiskusniji i zna šta da očekuje.

ATAImages/Antonio Ahel

Nažalost, postoje i intervencije u kojima vatrogasci ostave svoj život, ali kako je Ružić rekao, takve stvari se retko kad dešavaju.

– Obučavamo se da izbegnemo takve stvari, međutim, to nekada nije moguće – ističe on.

Zaštitno odelo teško 40 kilograma

24sedam/Goran Sivački

Koliko je ovaj posao fizički težak govori i činjenica da vatrogasci na sebi nose teren težak oko 40 kilograma.

– Na svakoj intervenciji nosimo odelo koje nas štiti od prevelike temperature koju stvara požar, šlem, aparat za gašenje požara, opasač, uže, sekiricu. Sve to ukupno iznosi 40 kilograma! Zamislite sada da za jednu intervenciju morate nekoliko puta da se popnete na 15. sprat kako biste spasili nekog. Izuzetno je teško, zbog toga je potrebno da uvek budemo u fizičkoj spremi, koju najviše održavamo kroz sport, fudbal, odbojku, teretanu… – pojašnjava on.

Hrabrost, humanost i poštenje

24sedam/Goran Sivački

Posao vatrogasca Ružić je opisao u tri reči – human, hrabar i pošten.

– U životu sam samo želeo da postanem vatrogasac i jako sam ponosan na sebe zbog toga što sam postao, iako je izuzetno fizički i psihički težak posao – rekao je on.

Pročitajte još

Intervencija koju pamti je požar u Prvomajskoj ulici, u Zemunu, kada je vatra zahvatila kuću.

– Spasili smo jednu porodicu, četiri lica, i to je bila moja prva intervencija takve vrste. Tada sam iskusio kako je spasiti nečiji život – zaključuje ovaj mladi vatrogasac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi