"Za sve od 7 do 107" - Pre 69 godina izašlo obnovljeno izdanje "Politikinog zabavnika"

05.01.2021

08:09 >> 19:58

0

Omiljen među decom, ali i starijim građanima, časopis se bavio mnogim temama - istorijom, umetnošću, naukom, muzikom, kao i raznim zanimljivostima iz živo

"Za sve od 7 do 107" - Pre 69 godina izašlo obnovljeno izdanje "Politikinog zabavnika"
Copyright Foto: Wikipedia

Prvi broj obnovljenog “Politikinog zabavnika”, svojevrsne institucije srpske dečje štampe, izašao je na današnji dan 1952. godine, a nedugo potom list je doživeo ogromnu popularnost širom zemlje.

Omiljen među decom, ali i starijim građanima, “Zabavnik” se bavio mnogim temama – istorijom, umetnošću, naukom, muzikom, kao i raznim zanimljivostima iz života, i svoju reputaciju uspeo je da zadrži do danas.

Interesovanje čitalaca svih starosnih dobi drži već decenijama, a mnoge generacije koje su odrasle uz njega podseća na detinjstvo.

Bombardovanje prekinulo štampanje

Prvo izdanje časopisa objavljeno je 1939. godine, ali bombardovanjem Beograda 1941. prekinuto je štampanje novih brojeva, te je poslednje predratno izdanje izašlo 4. aprila 1941. godine.

Ubrzo nakon što se Drugi svetski rat završio, novi komunistički režim nije trpeo stripove i zabranio je njihovo izdavanje, uz obrazloženje da su oni produkt kapitalizma.

Foto: Wikipedia

Međutim, nakon gašenja sovjetskog uticaja u Titovoj Jugoslaviji, a naročito posle sukoba sa Staljinom i perioda Informbiroa, zabrane u vezi s kulturom počele su da slabe. Prvo je to počelo sa karikaturama i animiranim filmovima, a nešto kasnije i sa objavljivanjem stripova u različitim edicijama.

Ribnikar ponovo pokreće “Zabavnik”

Novinar Vladislav Ribnikar odlučio je da ponovo pokrene “Politikin zabavnik”, pa je prvo posleratno izdanje objavljeno 5. januara 1952. godine. Glavni i odgovorni urednik tada je bio Kosta Stepanović, dok je njegova “desna ruka” bio Bogdan Popović, koji je kasnije takođe postao urednik.

“Za sve od 7 do 107”

Časopis koji već decenijama uživa kultni status u pop kulturi Srbije i bivše Jugoslavije bio je štampan u početku u obliku dnevnih novina, a izlazio je dvaput nedeljno – utorkom i petkom. Danas izlazi jednom nedeljno – petkom.

Trećinu časopisa čine stripovi, dok je ostatak novina prožet tekstovima o nauci, umetnosti, prirodi, istoriji, muzici i interesantnim događajima iz života, koji su često pisani u zabavnom duhu.

Pročitajte još:

Slogan časopisa je “Za sve od 7 do 107”, a 2006. godine proglašen je srpskim “superbrendom”.

Prosečan tiraž časopisa danas je 37.000 primeraka, dok je na vrhuncu, tokom sedamdesetih godina 20. veka, dostizao 300.000 primeraka.

Legenda kaže…

Prema legendi, čiju je istinitost danas teško dokazati, uslovi za ponovno pokretanje časopisa su se stvorili nakon posete atinskog predstavnika kompanije “Volt Dizni”, koji je predložio Titu da vrati strip-izdavaštvo u Jugoslaviji.

“Što da ne, ja volim Paju Patka”, bio je, navodno, Titov odgovor.

Ipak, činjenica je da su “Diznijevi” junaci zauzimali znatan prostor u “Politikinom zabavniku”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike