Nekadašnji raj pretvoren u septičku jamu: Kanal Vizelj postao kolektor otpadnih voda (VIDEO)

11.02.2021

18:20 >> 18:32

0

Udruženje građana Eko - Pančevački rit” podnelo je prijavu 8. februara Gradskoj upravi grada Beograda povodom ispuštanja prljavih voda iz kolektora PKB-a

Nekadašnji raj pretvoren u septičku jamu: Kanal Vizelj postao kolektor otpadnih voda (VIDEO)
Copyright Privatna arhiva

Nekadašnji raj za ribolovce i oaza za životinjski i biljni svet – kanal Vizelj, na svakih nekoliko meseci postane kolektor za fekalne i industrijske vode. Početkom avgusta prošle godine u njega su se izlile otpadne vode iz kanalizacije Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), a slično je bilo i krajem januara.

Prema rečima Zorana Jankovića iz Udruženja “Eko – Pančevački rit”, ovaj problem intenzivno traje poslednje dve godine, tačnije, od kada je na čelo PKB-a došla nova direktorka.

– Cev je pukla početkom januara na oko 800 metara od mesta gde se kvar letos dogodio. Problem je što direktorka PKB-a ovaj put ne želi da snosi troškove ubacivanja sveže dunavske vode u kanal Vizelj na Borča pumpi i izbacivanja prljave vode u Dunav na Beljaričkoj pumpi – kaže, za 24sedam, Janković, i dodaje da direktorka nije ponudila nikakvo rešenje za zaštitu životne sredine.

On ističe da je Gradska inspekcija juče izašla na teren, te da bi rezultate trebalo uskoro da dobiju.

Kada je reč o zagađenju Dunava, Janković napominje da je, nažalost, jedino rešenje ispumpavanje prljave vode u tu reku, sve dok se ne izgradi sistem za preradu otpadnih voda.

– Problem sa kanalom je dugogodišnji, ali postoji rešenje. Ono podrazumeva zamenu cevi u dužini od oko tri i po kilometra – zaključuje Janković.

Podneta prijava Sekretarijatu za inspekcijske poslove

Privatna arhiva

Udruženje građana “Eko – Pančevački rit” podnelo je prijavu 8. februara Gradskoj upravi grada Beograda povodom ispuštanja otpadnih voda iz kolektora PKB-a direktno u kanal Vizelj.

– Kanal Vizelj je pretvoren u septičku jamu. Tamo je mrtva voda koja stoji u mestu kod kolektora, u dužini od oko dva kilometra. Građani naselja Kovilovo i Padinska skela ne mogu da dišu od užasnog smrada. Na tom potezu kanala nema živog sveta. Debljina fekalija je od pola metra do metra. Rešenje postoji, ali troškove mora da snosi PKB vodovod i kanalizacija – stoji u prijavi ovog udruženja.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike