Donki u čast: Da li će Dečji kulturni centar Beograda poneti ime čuvene novinarke

29.12.2020

08:00 >> 09:39

0

Autor: Jovana Vrećo

Inicijativu sa potpisima 50 istaknutih umetnika Skupštini grada predao pesnik Ljubivoje Ršumović

Donki u čast: Da li će Dečji kulturni centar Beograda poneti ime čuvene novinarke
Copyright seecult.org

Inicijativu da Dečiji kulturni centar Beograda (DKCB) ponese ime čuvene novinarke i dugogodišnje urednice programa za decu i mlade TV Beograd, Donke Špiček, Gradskoj skupštini predao je presnik Ljubivoje Ršumović.

Uz njega, potpis je dalo i 50 istaknutih umetnika, zajedno sa predlogom direktora DKCB-a Dragana Marića. Donka je bila i dugogodišnji saradnik i predsednik Upravnog odbora te institucije.

Dečji kulturni centar Beograda njenim imenom već je nazvao jednu od svojih sala.

Donka Špiček (1933-2016)

Rođena je u Beogradu, 6. decembra 1933. godine.

Završila je gimnaziju na Banovom brdu. Ruski jezik i književnost diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu i produkciju na FDU.

Prema njenoj ideji nastala je manifestacija „Radost Evrope“ koja je okupljala decu iz svih krajeva Starog kontinenta. Bila je urednica redakcije za decu i mlade u Televiziji Beograd u vreme kada su u njenoj produkciji snimljene serije „Sivi dom“ i „Zaboravljeni“.  Dugo godina je bila direktor Sektora za kulturu Centra “Sava”, kao i operativni direktor pozorišta “Boško Buha”.

Uz njene serije i programe za decu i mlade, kao i uz čuveno „Laku noć, deco“, odrastale su mnoge generacije. U Beograd je dovela Džozefinu Bejker, Nila Armstronga i posadu Apola 13.

Dobitnica je mnogobrojnih priznanja i nagrada, među kojima su plaketa Unicefa, Orden osmeha dece Poljske, Zlatni beočug, Zmajeva nagrada, Grozdanin kikot i Mali Princ.

Odlikovana je i srebrnom medaljom predsednika Srbije za zasluge u javnoj i kulturnoj delatnosti, naročito u nesebičnoj promociji stvaralaštva dece i za decu.

Koliko je Donka volela decu, toliko su i ona volela nju.

Preminula je 9. jula, pre četiri godine, u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike