Pre jednog veka osnovana je medicinska škola za nudilje: Kandidatkinje su morale biti zdrave, "snažne" i starosti do 30 godina

19.02.2021

18:00 >> 12:09

0

Školovanje je u junu 1924. završilo 18 učenica, i to su prve diplomirane medicinske sestre u zemlji

Pre jednog veka osnovana je medicinska škola za nudilje: Kandidatkinje su morale biti zdrave, "snažne" i starosti do 30 godina
Copyright Printsreen/Google Maps

Prva medicinska škola na Balkanu za nudilje svoja vrata je otvorila 1921. godine, a ovom beogradskom obrazovnom ustanovom, koja je zvanično počela s radom tek 1. novembra, rukovodila je Engleskinja mis Edit Njutn.

Škola za nudilje (negovateljice) osnovana je na predlog dr Ridera, šefa američke misije, kada su za vreme Prvog svetskog rata u Srbiju pristigli mnogobrojni lekari iz savezničkih zemalja kao pomoć, a među njima i brojne žene.

Svrha njenog osnivanja je bila školovanje domaćih medicinskih kadrova, koji bi zamenili medicinske sestre iz inostranstva po njihovom odlasku iz zemlje.

Za prijem u školu kandidatkinje su morale da ispune sledeće uslove: da imaju završena najmanje četiri razreda gimnazije, da su zdrave i “snažne”, da imaju lekarsko uverenje o zdravlju, položen prijemni ispit iz pismenih sastava i da nisu mlađe od 18 niti starije od 30 godina. Takođe, morale su da budu devojke ili udovice bez dece.

Školovanje je u junu 1924. završilo 18 učenica, i to su prve diplomirane medicinske sestre u zemlji.

– Na dan 28. juna 1924. diplomiralo je prvo kolo od 18 nudilja. Većim delom raspoređene su u sanitetske ustanove u južnoj Srbiji, dve su poslate o trošku Rokfelerove fondacije u Ameriku, a jedna o trošku Lige u Englesku radi usavršavanja – glasio je citat iz Glasnika Društva Crvenog krsta.

Pročitajte još

Prvi predavači u Školi su bili sa Medicinskog fakulteta, lekari Vojne bolnice i Centralno-higijenskog zavoda. Bila su to eminentna imena iz medicinskih i drugih nauka: Kostić dr Aleksandar, Ambrožić dr Matija, Kostić dr Smilja, Milošević dr Sima, Nižetić dr Zdravko, Belić dr Aleksandar, Ružičić dr Uroš, Vujić dr Petar, Todorović dr Kosta, Kosanović dr Bogdan, Pirc dr Bojan, Ristić dr Vojislav…

Škola je prvobitno bila smeštena u Ulici kralja Milutina 71, dok se deo časova održavao u Birčaninovoj ulici broj 9. U novu zgradu u Deligradskoj ulici 31 useljena je 7. juna 1923.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike