Beograd i Rim pre 84 godine sklopili prijateljstvo: Sporazum o nenapadanju označio početak nove ere u odnosima dveju zemalja

27.03.2021

18:20 >> 08:42

0

Članom 1. bilo je predviđeno da u slučaju Italija ili Jugoslavija bude napadnuta od strane jedne ili više sila, da se druga strana obavezuje da se uzdrži o

Beograd i Rim pre 84 godine sklopili prijateljstvo: Sporazum o nenapadanju označio početak nove ere u odnosima dveju zemalja
Copyright Pixabay/Wikipedia

U interesu obeju zemalja, Beograd i Rim su na današnji dan 1937. godine potpisali Sporazum o nenapadanju i prijateljstvu.

Zarad opšteg mira, utkanih čvrstih veza i trajnog prijateljstva, ali i početka nove ere u političkim i privrednim odnosima, Jugoslavija i Italija su se pisanim putem dogovorile da će poštovati svoje zajedničke granice.

Sporazum se sastojao od nekoliko članova, a prvim je bilo predviđeno da u slučaju Italija ili Jugoslavija bude napadnuta od strane jedne ili više sila, da se druga strana obavezuje da se uzdrži od svake akcije koja bi mogla biti od koristi napadaču.

Profimedia

Član 2.

U slučaju međunarodnih komplikacija, i ako se Visoke Strane Ugovornice sporazumeju da su njihovi zajednički interesi ugroženi, ili da bi mogli biti ugroženi, one se obavezuju da se dogovore o merama koje će preduzeti da bi ih očuvale.

Pročitajte još

Član 3.

Visoke Strane Ugovornice ponovo potvrđuju svoju volju da u svojim međusobnim odnosima ne pribegavaju ratu kao instrumentu svoje svoje nacionalne politike i da sve sporove i sukobe, koji bi mogli iskrsnuti između njih, rešavaju mirnim sredstvima.

Član 4.

Visoke Strane Ugovornice obavezuju se da ne trpe na svojim odnosnim teritorijama, niti da pomažu ma kakvu aktivnost koja bi bila uperena protiv teritorijalnog integriteta, ili postojećeg poretka druge Strane Ugovornice, ili koja bi bila takve prirode da bi škodila prijateljskim odnosima između dveju zemalja.

Član 5.

U cilju da daju svojim postojećim trgovinskim odnosima nov potstrek, više u skladu sa prijateljskim odnosima utvrđenim između dveju zemalja, Visoke Strane Ugovornice su sporazumne da pojačaju i prošire svoje sadašnje trgovinske razmene, kao i da ispituju uslove za obimniju privrednu saradnju. U tu svrhu, biće u najkraćem roku zaključeni specijalni sporazumi.

Facebook

Član 6.

Visoke Strane Ugovornice saglasne su da ništa u ovom Sporazumu neće biti smatrano kao protivno postojećim međunarodnim obavezama dveju zemalja, a koje su obaveze, uostalom, javne.

Član 7.

Ovaj Sporazum imaće rok trajanja od pet godina. Izuzimajući otkaz u roku od šest meseci, pre njegovog isteka, on će biti produživan prećutno iz godine u godinu.

Sporazum o nenapadanju i prijateljstvu dveju zemalja potpisan je od strane Njegovog Veličanstva Kralja Jugoslavije, Kraljevskih Namesnika, i Njegovog Kraljevskog Veličanstva Kralja Italije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike