Održana tradicionalna biciklistička vožnja "Kritična masa": Beogradu nedostaje još uređenih staza

29.05.2021

17:30 >> 15:52

0

Udruženje građana Ulice za bicikliste, koje je organizovalo ovaj skup, na ovaj način želi da skrene pažnju javnosti da izgradnja obećane staze od Rakovice

Održana tradicionalna biciklistička vožnja "Kritična masa": Beogradu nedostaje još uređenih staza
Copyright Ulice za bicikliste

Tradicionalna biciklistička vožnja “Kritična masa”, 115. po redu, pod sloganom “Fantomskim stazama od Rakovice do Topčidera” održana je danas u Beogradu.

Naime, biciklisti su se okupili kod Trga Nikole Pašića, a Udruženje građana “Ulice za bicikliste”, koje je organizovalo ovaj skup, na ovaj način želi da skrene pažnju javnosti da izgradnja obećane staze od Rakovice do Mosta na Adi i dalje nije počela.

– Kritična masa je ovom prilikom posvećena nepostojećoj, a obećanoj biciklističkoj stazi od Rakovice preko Topčidera, pa do Mosta na Adi. Ova staza će građanima Beograda omogućiti da najzdravijim mogućim prevoznim sredstvom bezbedno dođu od opštine Rakovica, Košutnjaka ili Topčidera, pa preko opštine Čukarica sve do centra Beograda ili Novog Beograda, u zavisnosti od potrebe – navode u Udruženju.

Ulice za bicikliste

Kako kažu, opšte je poznato da bi razvijanje biciklističke infrastrukture rasteretilo automobilski saobraćaj, značajno smanjilo gužve na beogradskim ulicama i doprinelo tome da se građani više rekreiraju, a da samim tim budu zdraviji i manje opterećuju zdravstveni sistem koji se bori sa pandemijom Covid-19.

– Upravo zbog toga, pre četiri godine smo se uključili u konverzaciju sa Gradskom direkcijom za građevinsko zemljište povodom izgradnje biciklističke staze na relaciji: Most na Adi – Topčider – Rakovica, u sklopu najavljene rekonstrukcije Bulevara Patrijarha Pavla, gde je Direkcija investitor radova u ime Grada Beograda. Obzirom da je duž Bulevara planskim dokumentima pored reke Topčiderke planirana i biciklistička staza, tražili smo od investitora da se plan ispoštuje, i da se staza izgradi paralelno sa radovima na izgradnji novog Bulevara – ističu predstavnici Udruženja.

 

Ulice za bicikliste

Ali, prema njihovim rečima, od tada pa do danas oni su na svakih godinu dana dobijali brojna uveravanja od zaposlenih iz Direkcije da će biciklistička staza biti uključena u projekat i izgrađena do završetka rekonstrukcije Bulevara Patrijarha Pavla i Patrijarha Dimitrija.

Iz budžeta Grada za biciklističku infrastrukturu namenjeno nula dinara

– Uprkos saopštenjima da je “sve u redu” i “da će staze biti”, biciklistička infrastruktura na datom potezu nije budžetirana niti postoji projekat po kome bi ona bila realizovana duž Topčiderske reke. Tokom 2020. godine, biciklistička staza u Topčiderskoj dolini je pominjana i od strane zvaničnika u medijima, a bila je uključena i u budžet Grada za 2020. godinu – objašnjavaju oni.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Međutim, kako kažu u Udruženju, u 2021. godini iz budžeta Grada Beograda za biciklističku infrastrukturu namenjeno nula dinara.

– Nedostatak ulaganja u biciklističku infrastrukturu je potpuno kontradiktoran obećanjima koja su već data stanovnicima Beograda i ciljevima nagrađenog Plana održive urbane mobilnosti grada Beograda koji je odlukom žirija Evropske komisije ušao u ovogodišnje finale sa Grenoblom i Bilbaom – zaključili su predstavnici Udruženja “Ulice za bicikliste”.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike