Projekat vredan 47 miliona evra: Adaptacija i opremanje novih prostorija vrtića širom Beograda

01.06.2021

18:50 >> 19:35

0

Autor: J. V.

Sve to će doprineti unapređenju inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja u našoj zemlji, istakao je gradonačelnik Zoran Radojičić

Projekat vredan 47 miliona evra: Adaptacija i opremanje novih prostorija vrtića širom Beograda
Foto: Pixabay (Ilustracija)

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić saopštio je danas da će Grad Beograd u okviru projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje” učestvovati u adaptaciji i opremanju novih prostorija vrtića predškolskih ustanova u Beogradu.

Ističe da će se opremanje prostorija vršiti u partnerstvu sa nosiocem projekta Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i sa Fondacijom “Novak Ðoković”, uz finansijsku podršku Svetske banke.

Kako je gradonačelnik objasnio, projektom će u Beogradu biti obuhvaćeno uređenje, adaptacija i opremanje 55 prostorija, i to u predškolskim ustanovama “Perka Vićentijević” u Obrenovcu, “Dr Sima Milošević” u Zemunu, “Dečiji dani” u Starom Gradu, “Vračar”, “Čika Jova Zmaj” na Voždovcu, “Čukarica”, “11. april” na Novom Beogradu i “Lane” u Grockoj.

Na nivou cele države će biti adaptirano 100 prostorija, opremljenih najsavremenijim didaktičko – inkluzivnim materijalom.

Sve to će doprineti unapređenju inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja u našoj zemlji.

Radojičić kaže da je ukupan projekat vredan 47 miliona evra, vrednost prve faze je 32 miliona evra, a preliminarna vrednost projekta kojim su obuhvaćene beogradske predškolske ustanove je između sedam i osam miliona evra.

– Ciljevi ovog projekta su da do kraja 2022. godine bude adaptirano i opremljeno najmanje 100 prostorija u javnim objektima u vlasništvu lokalnih samouprava i postojećim predškolskim ustanovama u celoj Srbiji, kao i da one budu prilagođene za potrebe inkluzivnog vaspitno-obrazovnog rada sa decom predškolskog uzrasta – rekao je Radojičić.

On je dodao da je zajednički rad na tom projektu još jedan dobar primer saradnje Grada, Republike i Fondacije “Novak Ðoković”, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života najmlađih sugrađana.

Pročitajte još:

Radojičić kaže da će na ovaj način predškolici Beograda dobiti još bolje uslove za igru i učenje, da se što bolje pripreme za buduće školovanje u ovom osetljivom periodu odrastanja.

– Pre svega ćemo povećati kapacitet obuhvata predškolskih ustanova Beograda i značajno smanjiti liste čekanja u beogradskim vrtićima. Udružili smo se kako bismo obezbedili uslove da još veći broj dece, posebno iz socijalno i ekonomski ugroženih sredina, bude obuhvaćen sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja – zaključio je gradonačelnik.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi