Navala na klime je već počela: Majstori se čekaju i do sedam dana, a stanari se žale na dve stvari

23.06.2021

07:30 >> 12:17

0

Poučeni iskustvom od prethodnih godina, zaposleni navode da je potrebno što pre obaviti servis ovih uređaja

Navala na klime je već počela: Majstori se čekaju i do sedam dana, a stanari se žale na dve stvari
Copyright Foto: Profimedia

Sa prvim vrelim danima usijali su se i telefoni majstora za servis i ugradnju klima-uređaja, koji za 24sedam kažu da je za ovu vrstu usluge, kada je letnja sezona u pitanju, potrebno čekati i do sedam dana.

Poučeni iskustvom od prethodnih godina, zaposleni u klima servisima navode da je potrebno što pre obaviti servis ovih uređaja, kao i da je april najbolji mesec za to.

Profimedia

– Posla imamo preko cele godine, a najviše kada krene letnja sezona i kada temperatura pređe 30 stepeni. Već sada, iako je leto tek počelo, ne možemo da stignemo ni 10 posto toga da završimo – rekli su za 24sedam iz firme SZR “Klima Best”.

Dodaju da je za ugradnju klima-uređaja neophodno čekati minimum sedam dana, jer kako ističu, većina građana u poslednji čas zove za servis ili ugradnju.

Pročitajte još

Kada je reč o ceni servisa, naši sagovornici kažu da one variraju.

– Servis uređaja košta između 3.500 ili 4.500 hiljade dinara, ali sve zavisi – ističu iz firme “Klima Best” i dodaju da je čišćenje turbine najbitnije.

Godišnji servis obuhvata pranje, čišćenje i dezinfekciju unutrašnje jedinice, pranje i čišćenje spoljne jedinice, proveru freona kao i dopunu istog.

Ukoliko se održavanje klime zapostavlja, to predstavlja veću opasnost po čoveka nego po sam uređaj, jer je isparivač na unutrašnjoj jedinici klime idealno podneblje za skupljanje bakterija i mikroorganizama opasnih po zdravlje.

Najviše žalbi stanara na buku i curenje

Profimedia

Prema rečima Stanimira Spasića iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije stanari se najčešće žale na buku koju klime proizvode u toku noći, ali i na curenje.

– Klima-uređaji narušavaju spoljašnji izgled zgrade. Ali, skoro svaki stan u Beogradu ih ima. Stanari nam se najviše žale na curenje, jer voda pada ljudima po glavama, ali i na buku, pogotovo tokom noći, jer komšije ne mogu da spavaju – objašnjava za 24sedam Spasić.

Stanimir Spasić Printscreen/YouTube

Naš sagovornik kaže da oni ne mogu da utiču na to ko će i kako da ugradi klimu, kao i da Komunalna inspekcija vodi računa o tome.

– Ljudi čak i buše oluke, što je takođe zabranjeno, kako bi sproveli crevo za odvod kondenzovane vode. Novije zgrade imaju odvod, međutim, dešava se da se stanarima vlaže zidovi – navodi on.

Profimedia

Spasić ističe da se na novijim zgradama stavljaju i maske za klime, kao i da se one prvobitno ugrađuju u svaki stan, što već, kako on kaže, ima više smisla i estetike, nego kada građani sami postavljaju rashladne uređaje.

Kazne i do 50.000 dinara

U Beogradu je propisano da se crevo za odvod kondenzovane vode ne sme sprovoditi u oluke, kao ni do same zemlje, odnosno trotoara, već nazad u stan.

Kontrolu vrši Komunalna milicija, a kazne za nepoštovanje za fizička lica su od 5.000 dinara, dok pravna lica iz svog džepa moraju izdvojiti do čak i 50.000 dinara.

Pročitajte još

Takođe, jedinica lokalne samouprave može odlukom da propiše obavezu održavanja spoljnog izgleda zgrade, tačnije fasade, kao i zabranu promene spoljnog izgleda. To znači zabrana postavljanja klima-uređaja na vidljivom delu zgrade.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike