Kroz prozor bacaju šta stignu – od ostataka ručka do veš mašina: Upravnici zgrada očajni, komšije teško uhvatiti na delu

05.05.2021

20:00

1

Autor: Luka-Đorđija Talevski

Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije za 24sedam objašnjava da je Komunalna milicija zadužena za sankcionisanje stanara

Pixabay

“Pikavac koji je jedan komšija bacio kroz prozor zapalio mi je zavesu, sva sreća da sam bila kod kuće, pa je veća tragedija izbegnuta”, požalila se jedna Novobeograđanka koja mesecima unazad vodi bitku sa nesavesnim stanarima u Bloku 45, a koji svakodnevno kese pune đubreta bacaju kroz prozor ili sa svojih terasa.

Ružna navika bacanja smeća sa terasa ili kroz prozor, poput flaša, ostatka ručka, pa do kreveta, veš mašina i frižidera, iz godine u godinu javlja se sve više kod građana, posebno u opštinama kao što su Voždovac, Novi Beograd, Karaburma, ali i uži centar poput Starog grada.

Printscreen/Facebook/Blok45INFO

Svoju borbu sa nesavesnim komšijama na Fejsbuk grupi Blok 45 info podelila je jedna Novobeograđanka, koja se pita – kako ovaj problem rešiti?

– Već mesecima se borim sa komšijama koji bacaju ostatke ručka kroz prozor, koji meni padaju na terasu, a i u dnevnu sobu, za sto za kojim sedim. Pikavac koji su bacili mi je zapalio zavesu, sreća da sam bila kod kuće. Na internetu ne nalazim nijedan broj Komunalne milicije u funkciji, pa ako neko zna koji je molim vas da podelite – napisala je ona.

Da je u pitanju “bitka sa vetrenjačama” potvrđuje još jedan Novobeograđanin koji je kazao da se jednoj stanarki zapalio veš koji je sušila na terasi, jer je neko od komšija bacio pikavac.

– Kod mene u zgradi je komšija napisao i okačio obaveštenje da se mole stanari sa viših spratova da ne bacaju pikavce i đubre kroz prozor i slično. Inače, cigarete redovno pronalazim u saksijama i po podu terase. Čak sam i štapiće za uši pronašao par puta. O kesama punim đubreta da i ne govorim. Leti je to redovna pojava. Pronašao sam i staro pocepano ćebe kako mi se zakačilo za sims na terasi – napisao je on.

Pixabay

Dodaje da je teško zaključiti ko zaista baca smeće od komšija, a kako navodi, šanse da se bacanje pikavaca ili smeća dogodi u trenutku kada komunalci budu u vašoj zgradi, ravno je nuli.

Ista situacija je i na opštini Voždovac, u Kumodraškoj ulici, gde građani okolnih zgrada konstantno bacaju smeće sa terasa.

– U parku su postavljene betonske kante za đubre u koje komšije svaki dan bacaju smeće iz stana, zbog čega su non-stop pune. Za veće količine đubreta predviđeni su kontejneri, koji se nalaze svega nekoliko metara od ulaza, ali građane, očigledno, mrzi da prošetaju do njih. Zbog toga nam je park prljav i pun smeća koje leti svuda po zelenilu – rekla je za 24sedam jedna Voždovčanka.

“Teško je uhvatiti komšiju na delu”

Stanimir Spasić Printscreen/YouTube

Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije za 24sedam objašnjava da je Komunalna milicija zadužena za sankcionisanje nesavesnih građana koji bacaju smeće kroz prozor, ali je problem što ih je jako teško uhvatiti na delu, tačnije gotovo nemoguće.

Pročitajte još:

On ističe da kada živite u soliteru ne možete sa sigurnošću utvrditi ko iz vaše vertikale baca ostatke hrane ili još gore cigarete.

– Bacanje smeća i ostalih stvari sa terase svakodnevna je pojava. Taj problem se stalno javlja, stanari žele da nas uvuku u njihove svađe, ali to su njihovi komšijski odnosi, mi nismo zaduženi da nikoga vaspitavamo i učimo lepom ponašanju. Svašta smo nalazili ispred zgrade, od smeća, rabijenih flaša, pikavaca do tolet papira koji ostaje zalepljen na fasadu. Pretpostavljali smo ko baca i prlja zgradu, ali jednostavno ako komunalni milicioner ne zatekne lice u prekršaju, ne može ni da mu napiše kaznu – pojasnio je Spasić.

Navodi da je za njega neshvatljivo da bi trebalo u 21. veku nekoga da uči kućnom vaspitanju.

– Ako komunalni milicioneri ne uspevaju da ih sakcionišu, kako mi upravnici možemo? Nadležni i kad neko prijavi buku ili galamu, prvo što pitaju je da li se čuje muzika, ako nema muzike, ništa, i uglavnom ne dolaze. Ukoliko se čuje vika i dreka, kažu “dok mi dođemo to će se stišati”. Veoma je teško izboriti se nesavesnim sugrađanima i komšijama – zaključio je za 24sedam Spasić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (1)

Comment(1)

  1. kiki kaže:

    Koji primitivizam a i nesposobnost nadleznih…kazniti novcano i ciscenjem okoline sve stanare,ili one ciji prozori i terase gledaju na stranu gde je bacen otpad..nacina ima,samo ga treba sprovesti!

    1
    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti