Majice i zidovi kao platno: Beogradski umetnik otišao korak dalje u slikarstvu

15.12.2020

19:02 >> 12:26

0

Do sada sam oslikao mnogo obdaništa, škola, kafića i privatnih stanova - kaže za 24sedam Nenad Stojkov

Majice i zidovi kao platno: Beogradski umetnik otišao korak dalje u slikarstvu
Copyright Privatna arhiva

Beogradski umetnik Nenad Stojkov slikarstvom se bavi još od malih nogu, a kako sam kaže, to je ono što ga najviše ispunjava. Vođen radoznalošću došao je na interesantnu ideju da tkaninu i zidove koristi kao platno, te je počeo sa oslikavanjem unikatnih majica, ali i obdaništa, privatnih stanova i kafića.

– Prvi crtež sam naslikao sa dve i po godine, i od tog trenutka skoro svaki dan sam posvećen slikarstvu. Isprobavao sam razne tehnike, ali najviše volim i koristim akril. To su boje koje se brzo suše i dozvoljavaju da za kraći vremenski period završim sliku. Volim da radim i sa uljanim bojama, ali kada imam više vremena – kaže Stojkov za 24sedam. 

Nenad je u svojim naletima inspiracije došao na ideju da svoje slikarske kreacije sa platna prenese na zidove, ali i majice.

Privatna arhiva

– Do sada sam oslikao mnogo obdaništa, kafića, kao i privatnih stanova. Skoro svaku učionicu u mojoj osnovnoj školi sam ukrasio radovima, i rekao bih da je ljudima interesantno da vide oslikane prostorije u kojima provode vreme. U poslednje vreme mi se javlja dosta njih sa željom da oslikam dečije sobe – kaže mladi slikar.

Pročitajte još: Deca Beograda: Milan Cile Marinković – srpski slikar sa adresom u Parizu

Kako kaže, posle 2001. godine počeo je da oslikava majice sa raznim motivima, a svaki njegov rad je unikatan.

Privatna arhiva

– Majicu navučem na dasku i slikam kao da je platno. Na ovu ideju sam došao pošto sam išao na rejv žurke, i hteo sam da imam unikatne fluroscentne majice. Prvo sam oslikao svoju, a kada je to moje društvo videlo oduševili su se, i tako je ta priča krenula da se širi. Dešavalo se da odem na muzički festival i tamo, na njihovom štandu, oslikam za leto i po 50-60 majica – istakao je Stojkov.

Nenadu ljudi traže da na majicama oslikava najrazličitije stvari, od dečijih slika do raznih poruka i natpisa. Ističe da sve generacije kupuje ovakve radove, kao i da je trenutno aktuelno i crtanje na prozorima, čime se takođe bavi.

Privatna arhiva

Ovaj mladi slikar pasionirani je ljubitelj ptica, te se one često pojavljuju na njegovim delima. Takođe, gaji veliku ljubav prema kulturnoj tradiciji svoga naroda i vođen tim pravcem sa posebnim odnosom oslikava ikone.

– Član sam Društva za zaštitu i proučavanje ptica. One me, uz vojvođanski pejzaž, najviše inspirišu i neretko su motiv na mojim slikama. Sa posebnom pažnjom i ljubaljvu slikam i ikone – kaže Nenad.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike