Kultna sportska dvorana otvorena pre 52 godine: Na današnji dan u Hali sportova lopta je prvi put prošla kroz mrežicu

16.12.2020

12:25 >> 08:01

0

Od kraja sedamdesetih do ranih devedesetih svoje domaće utakmice u dvorani igrao je KK Partizan, a povremeno i Radnički Beograd

Kultna sportska dvorana otvorena pre 52 godine: Na današnji dan u Hali sportova lopta je prvi put prošla kroz mrežicu
Copyright Wikipedia/Banekozic

Najstariji novobeogradski sportski objekat – Hala sportova, za sve ljubitelje i poznavaoce košarke svoja vrata prvi put je otvorio na današnji dan 1968. godine, a od 2016. nosi naziv po legendarnom treneru Ranku Žeravici.

Kultna hala izgrađena je u specifičnom arhitektonskom stilu, a fasada je osmišljena tako da svojom funkcionalnošću i atraktivnošću čini dvoranu prepoznatljivim simbolom novog i starog Beograda.

Pročitajte još: “Pionir” renoviran posle četiri decenije: Sezona klizanja počinje u oktobru

Kroz svoju, sada već dugu istoriju, služila je kao domaći teren mnogim košarkaškim sportskim klubovima – od kraja sedamdesetih do ranih devedesetih svoje domaće utakmice u dvorani igrao je KK Partizan, povremeno Radnički Beograd, a pre prelaska u “Pionir” i košarkaši Crvene zvezde i OKK Beograda.

Koristili su je još Atlas (ranije IMT Beograd, Beopetrol), i bivša Beobanka.

Dvorana – domaćin Letnje univerzijade

Od svog otvaranja ova dvorana stekla je status kultnog mesta svih ljubitelja i poznavalaca košarke na Novom Beogradu, a 2009. bila je jedan od domaćina Letnje univerzijade.

Takođe, mesto je održavanja mnogih kulturnih manifestacije, a zbog svoje akustičnosti čest je domaćin i velikih koncertnih događaja, te su svoje pesme u dvorani pevali jugoslovenski bendovi poput “Riblje čorbe”, “Zabranjenog pušenja” i Bajage i “Instruktora”.

Dom crno-belih

Novobeograđani su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka bili svedoci stvaranja evropskog Partizana, najpre generacije Kićanovića, Dalipagića, Todorića i Beravsa, a onda generacije po mnogima i najbolje u istoriji kluba – Divca, Paspalja, Grbovića, Danilovića, Đorđevića i Obradovića.

Hala je ostala upamćena i dan-danas kao dom košarkaša Partizana, a ove sezone crno-beli su se vratili “kući”, te sve domaće utakmice igraju u ovoj dvorani.

Kapacitet do 5.000 mesta

Hala sportova “Ranko Žeravica” u svom sklopu sadrži dve univerzalne sale i profesionalnu teretanu, a najatraktivniji prostor je svakako velika dvorana, kapaciteta do 5.000 mesta za sportske i 7.000 za muzičke događaje.

U prethodnom periodu hala je delimično renovirana, te je kompletan prostor klimatizovan, sređene su svlačionice, postavljen je novi parket i rekonstruisan hol, a tokom 2011. uređena je i spoljašnjost hale.

Izgradnja sportske dvorane počela je 1964, a zvanično ime Hala sportova “Ranko Žeravica” dobila je 10. februara 2016.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike