Grad Beograd posvećen poboljšanju položaja Roma

14.07.2021

18:38 >> 17:53

0

Autor: J. V.

Izvor: Beoinfo

Danas je održan prvi sastanak Radne grupe za izradu Strategije za socijalno uključivanje ove nacionalne manjine

Grad Beograd posvećen poboljšanju položaja Roma
Beoinfo

Grad Beograd je posvećen unapređenju prava i položaja lica romske nacionalnosti kojih na teritoriji Beograda ima više od trideset hiljada, rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević na danas održanom prvom sastanku Radne grupe za izradu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada Beograda.

– Sekretarijat za socijalnu zaštitu je prepoznao značaj izrade Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada Beograda za period od 2022. do 2032. godine i Nacrta akcionog plana za njeno sprovođenje. Oba dokumenta za cilj imaju stvaranje uslova za socijalno uključivanje pripadnika ove manjine u sve tokove društva i suzbijanje diskriminacije, odnosno stvaranje uslova za pun pristup ostvarivanju ljudskih prava lica romske nacionalne manjine – istakla je Nataša Stanisavljević.

Pročitajte još:

Razlozi zbog kojih je potrebno doneti ovaj strateški dokument proizilaze iz potrebe da se stvore preduslovi i uspostave mehanizmi za sprovođenje, planiranje, praćenje i unapređenje mera i aktivnosti za unapređenje položaja Roma i Romkinja u Beogradu, razviju kapaciteti i odgovornost organa Grada Beograda da se efikasno staraju o ostvarivanju i zaštiti prava lica romske nacionalnosti, te za delotvorno uključivanje predstavnika romske zajednice u postupke osmišljavanja i sprovođenja strateških mera i ostvarivanja garantovanih ljudskih prava na rad, stanovanje, obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu i drugih zagarantovanih prava, dodala je sekretarka Nataša Stanisavljević.

Učešće u radu ove radne grupe uzeli su predstavnici Gradske uprave Grada Beograda, Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i predstavnici romske zajednice, „Hausing centra” i programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, koji sprovodi GIZ.

Beoinfo

– Program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” podržava Grad Beograd u razvoju strateških okvira za integraciju Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa. Današnji sastanak je od izuzetne važnosti jer predstavlja prvi korak u izradi strategije i akcionog plana koji će se sprovoditi na teritoriji grada. Ovim dokumentom planiraće se aktivnosti u ključnim oblastima: obrazovanju, socijalnoj zaštiti, zdravstvu, zapošljavanju i stanovanju, koje su preduslov ne samo za integraciju već i za ostvarivanje jednakih mogućnosti svih građana i građanki u Beogradu – navela je Marina Babović, projektna menadžerka pomenutog programa.

Pročitajte još:

Grad Beograd je u proteklom periodu, u okviru različitih projekata i u saradnji sa međunarodnim organizacijama i institucijama, zbrinuo 290 porodica, odnosno 1.311 lica.

I u narednom periodu Grad Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu biće posvećeni unapređenju položaja Roma, čemu svedoči i odluka o izradi strategije koja predstavlja dokument strateškog opredeljenja Grada Beograda u oblasti unapređenja prava i položaja lica romske nacionalnosti koja žive na teritoriji Beograda.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti