Nikada ne biste pogodili o kom delu Beograda je reč: Fotografija iz 1928. godine otkriva tajne današnjeg elitnog naselja!

11.06.2024

13:30

0

Zaboravljena prošlost prestonice

Nikada ne biste pogodili o kom delu Beograda je reč: Fotografija iz 1928. godine otkriva tajne današnjeg elitnog naselja!
Copyright facebook.com/groups/biojednomjedanbeograd/

Istorijska pozadina ovog kraja krije brojne interesantne detalje koji su oblikovali njegov današnji izgled i značaj.

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija dela Beograda, iz 1928. godine, na kojoj  se mogu videti prostrani vinogradi, voćnjaci, njive i retko raspoređene građevine, što pokazuje ruralni karakter ovog područja pre nego što je postalo elitno beogradsko naselje. 

Prepoznatljivi su putevi i staze koje povezuju različite delove Dedinja, dok je naselje okruženo poljima i zelenilom. Ova fotografija beleži period pre velikih urbanističkih promena i izgradnje luksuznih vila i dvorova.

facebook.com/groups/biojednomjedanbeograd/
 

 

Istorijski razvoj Dedinja: Od ruralnog područja do elitnog naselja

U prošlosti, Dedinje se pominje pod imenima Dedija, Mala Dedija i Dedina. Na austrijskim kartama iz XVIII veka ovo mesto je zabeleženo kao "Dedinberg". Ovo brdo je 1789. godine bilo dom austrijskog logora i bilo je oivičeno današnjim ulicama Teodora Drajzera, Bulevarom kneza Aleksandra Karađorđevića, Velisava Vulovića, Milana Blagojevića Španca i Patrijarha Pavla. Danas, ovaj prostor je još uvek gusto pošumljen i mahom nenaseljen, što čuva deo starog duha Dedinja.

Poreklo imena Dedinje ima nekoliko teorija. Jedna od njih sugeriše da toponim potiče od naziva "deda", koji se davao starešini tekije, (islamska sakralna građevina, koja služi za okupljanje derviša). 

Prema turskom popisu iz 1560. godine, jedna od beogradskih tekija je upravo ovde imala svoje vinograde. Ipak, verovatnije je da je poreklo imena srpsko, sa značenjem "dedino brdo", što ukazuje na tradicionalnu vezu sa starim srpskim stanovništvom.

Evolucija i značaj Dedinja

Širenje naselja počinje nakon Prvog svetskog rata, a najveći zamah dobija tokom izgradnje dvorova kraljevske porodice Karađorđević u periodu od 1924. do 1936. godine. Ova izgradnja privukla je mnoge imućne Beograđane - industrijalce, bankare, trgovce i političare, koji su započeli gradnju raskošnih letnjikovaca, a kasnije i pravih porodičnih vila.

Danas, Dedinje je simbol luksuza i prestiža. Vile i ambasade okružene uređenim vrtovima svedoče o transformaciji ovog kraja od mirnih poljoprivrednih površina do elitnog stambenog naselja. Ipak, šumoviti delovi i istorijski tragovi ostaju podsetnik na vremena kada je Dedinje bilo drugačije mesto, daleko od gradske vreve i bučnog života.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike