Bovan u školi "Ratko Mitrović": Brinemo o deci s invaliditetom (FOTO)

30.05.2024

18:16

0

Predsednik opštine Bojan Bovan, izrazio je zadovoljstvo što je opština mogla da pomogne, deci roditljima i nastavnicima, te da je briga o ranjivim grupama koju sprovodi opština, odraz zrelosti društva

Bovan u školi "Ratko Mitrović": Brinemo o deci s invaliditetom (FOTO)
Copyright Opština Novi Beograd

U Osnovnoj školi „Ratko Mitrović“, danas je zahvaljujući sredstvima opštine Novi Beograd u rad puštena hidraulična platforma za učenike sa invaliditetom.

OŠ „Ratko Mitrović“ time je postala prva škola na Novom Beogradu potpuno prilagođena đacima sa invaliditetom, s obzirom na to da je istovremeno adaptirn i toalet, a da je škola već imala pristupnu rampu.

Predsednik opštine Bojan Bovan, izrazio je zadovoljstvo što je opština mogla da pomogne, deci roditljima i nastavnicima, te da je briga o ranjivim grupama koju sprovodi opština, odraz zrelosti društva.

Opština Novi Beograd
 

 

-Reagovali smo na inicijativu Nacionalne organizacije za osobe sa invaliditetom Srbije (NOOIS) i omogućili da troje đaka koji koriste invalidska kolica normalno prate kabinetsku nastavu na spratu škole – rekao je Bovan prilikom današenjeg puštanja u rad lifta za osobe u invalidskim kolicima.

On je istakao da je briga o deci prioritet u radu opštinske uprave i da se ta briga iskazuje i kroz rad Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“.

Događaju su pored direktorke škole Ivane Stjepanović, prisustvovali đaci škole „Ratko Mitrović“ koji koriste invalidska kolica, kao i njihovi roditelji i predsednica NOOIS Tatjana Stojšić Petković.

Opština Novi Beograd
 

 

Dušanka Nanuševski, majka učenice šestog razreda, kao i direktorka škole istakle su da platforma znatno olakšava organiuzaciju nastave, što je od velikog značaja za nastavnike i personalne asistente.

 

-Nastavu smo do sada prilagođavali deci sa invaliditetom, pa je za njih ona morala da se organizuje isključivo u prizemlju. Sada će i ti đaci bez problema ulaziti u sve učionice – rekla je direktorka Ivana Stjepanović.

Opština Novi Beograd
 

Platformu u školi „Ratko Mitrović“ prva je isprobala predsednica NOOIS Tatjana Stojšić Petković, koja je istakla da je prilagođavanje osnovnih škola osobama sa invaliditetom, prvi korak ka realizaciji Strategije „Srbija bez barijera“, te da je danas i Svetski dan osoba sa Multiple sklerozom (MS) i prava prilika da se razgovara o problemima i pravima osoba sa invaliditetom.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike