Organizovan sportski kamp za srpsku decu iz regiona i dijaspore: "Oduševljeni su Beogradom"

24.07.2021

12:57 >> 13:00

0

Zanimljivo je da su deca iz Albanije srpskog porekla, ali imaju albanska imena, budući da je komunistički režim u Albaniji u prošlosti na silu menjao imena

Organizovan sportski kamp za srpsku decu iz regiona i dijaspore: "Oduševljeni su Beogradom"
Copyright Profimedia (Ilustracija)

Grad Beograd podržao je akciju sportskog udruženja “Sport stars” koje je organizovalo multidisciplinarni sportski kamp za decu srpskog porekla iz regiona, ali i iz različitih delova Evrope, rekao je pomoćnih gradonačelnika Andreja Mladenović.

On je podsetio da su u poslednjih mesec i po dana u više navrata u posetu Beogradu stizala deca iz različitih delova regiona.

Pročitajte još

– Uglavnom su u pitanju bila deca srpskog porekla, a sada imamo jednu specifičnu posetu, multidisciplinarni sportski kamp sportskog udruženja “Sport stars”. Prošle godine kamp je okupio decu sa Kosova i Metohije, dok je ove godine to prošireno, pa su tu i deca iz dijaspore, ali i regiona. Tu su deca iz Italije, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Švedske – rekao je Mladenović.

Takođe, tu je oko 70 dečaka i devojčica iz Republike Srpske, kao i mališani iz Crne Gore i Albanije.

foto: 24sedam/ Goran Sivački

– Obišao sam kamp i družio se sa našim gostima, a zanimljivo je da su deca iz Albanije srpskog porekla, ali imaju albanska imena, budući da je komunistički režim u Albaniji u prošlosti na silu menjao imena i prezimena. Oni sebe smatraju Srbima i oduševljeni su Beogradom – rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, multidisciplinarni kamp “pokriva” pet sportova, a deca su smeštena u Dom učenika “Patrijarh Pavle”.

– Promoteri kampa su naši slavni sportisti, sada treneri – Nenad Peruničić, Željko Tanasković, Bogdan Obradović, Milorad Kosanović i Milan Gurović. Deca će biti u Beogradu 10 dana i besplatno trenirati, a ukupno je ih je oko 250. Potrudićemo se da tokom nedelje obiđu sve važnije znamenitosti u Beogradu, poput Kalemegdana, spomenika Stefanu Nemanji i Hrama Svetog Save, a biće u prilici da vide stadione Partizana i Crvene zvezde, kao i Zoološki vrt, uz prijem u Starom dvoru. Želimo da malo bolje nauče srpski jezik, upoznaju se sa Beogradom, istorijom Srbije i našeg grada – rekao je Mladenović.

Dodao je da misli da sportski savezi takođe imaju priliku da uoče neko talentovano dete koje im je “promaklo”, jer često viđamo decu srpskog porekla koja igraju za druge nacionalne timove.

Pročitajte još

– Imali smo tokom leta već nekoliko poseta dece iz Republike Srpske i sa Kosova i to je jedno veliko bogatstvo jer nam je puno srce kada uživaju u glavnom gradu Srbije – dodao je Mladenović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike