Šapić obišao batajničko naselje Šangaj: Kružni tokovi ubrzaće protok saobraćaja (FOTO)

09.11.2023

12:49

0

Vodovodna mreža biće duga 21,5 kilometar i omogućiće da nešto manje od 2.000 porodica dobije pijaću vodu, koju nemaju godinama unazad

Šapić obišao batajničko naselje Šangaj: Kružni tokovi ubrzaće protok saobraćaja (FOTO)
Copyright Foto: Beoinfo

Kružni tokovi umesto raskrsnica sa semaforima gradiće se na potezu od Kvantaške pijace do ulaska na Pupinov most, a u cilju ubrzanja protoka saobraćaja i oslobađanja "uskog grla", najavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić prilikom obilaska batajničkog naselja Šangaj u opštini Zemun.

- Tu se na čitavom potezu stvaraju ogromni "čepovi" zbog čega se trenutno rade projekti za kružne tokove. Saobraćajno rasterećenje tog poteza mnogo će značiti stanovnicima opštine Zemun i ljudima koji žive na levoj obali Dunava, naseljima Ovča, Borča i Krnjača, ali generalno i svim sugrađanima. Opština Zemun i ovaj deo Novog Beograda su najbolji primer gde možemo da pokažemo kako kružni tokovi mogu kvalitetno da poboljšaju protočnost saobraćaj u našem gradu - rekao je Šapić koji očekuje da će tokom iduće godine biti završeni ti radovi.

Foto: Beoinfo
 

On je dodao da odavno u Evropi postoji takav standard sa kružnim tokovima.

- To bi značajno ubrzalo saobraćaj za čitav deo tog dela Zemuna, a posebno bi značajno doprinelo naselju Batajnica, koja se nalazi na kraju tog puta, ali i za sva propratna naselja. Na ovaj način bi praktično dobili neki oblik zaobilaznice, gde bi bilo moguće direktno isključenje sa auto-puta i bolju povezanost sa Novim Beogradom i Zemunom. Deonica od Kvantaške pijace do Pupinovog mosta nije preterano dugačka, ali je izuzetno frekventna jer tuda prolazi veliki broj ljudi  i time će se ljudima na dnevnom nivou omogućiti znatno kvalitetniji život - rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima drugi projekat na kojem se radi, a je Batajnički drum, od Pupinovog mosta ka auto-putu u dužini od oko osam kilometara.  

Foto: Beoinfo
 

- Tu nam je ideja da saobraćajnica čitavom dužinom dobije po dve trake u oba smera, ali i da se raskrsnice pretvore u kružne tokove jer su analize pokazale da je to moguće - rekao je Šapić.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda obišao je danas radove na izgradnji vodovodne mreže u batajničkom naselju Šangaj.

Foto: Beoinfo
 

On je istakao da će na novu mrežu biti priključeno oko 1.800 domaćinstava, kao i da će čitav posao biti završen do kraja novembra.

Foto: Beoinfo
 

Šapić je podsetio da je u februaru obišao radove, te da je prvobitno bilo planirano da na mrežu bude priključeno oko 1.000 domaćinstava, ali je na kraju taj broj gotovo udvostručen.

- Planirano je bilo da se izgradi mreža za oko 1.000 domaćinstava, da bi kasnije bilo obuhvaćeno dodatnih 500 do 600, a sada su procene da će konačna brojka biti oko 1.800 domaćinstava. Kada je vodovodna mreža u pitanju posao je praktično završen i preostalo je još nekih stotinak metara, što bi trebalo da bude završeno do kraja meseca. Trenutno su u toku radovi na priključenju domaćinstava na mrežu. Izuzetno je važno da se poslovi završavaju u razumnim rokovima i da se radovi ne "otežu" jer to nema smisla. Ukupna vrednost radova na izgradnji vodovodne mreže je 320 miliona dinara - rekao je Šapić.

Foto: Beoinfo
 

On je dodao da se trenutno radi na još nekoliko projekata vezanih za ovaj deo grada, od kojih je najvažnije novo groblje u Batajnici, koje je u fazi završetka projektovanja.

- To je inicirala opština Zemun, ali postoje određeni problemi sa lokacijskim uslovima. Ipak, novo groblje u Batajnici je neophodno i zbog toga nećemo odustati, bez obzira na administrativne ili druge probleme. Radovi na proširenju groblja u Ugrinovcima su počeli i očekujem da taj posao relativno brzo bude završen - istakao je Šapić.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike