Beogradski tramvaji: Putovanje kroz vreme - od konja do elektrike

14.10.2023

07:12

0

Godine 1904. električni tramvaji su počeli da potiskuju tradicionalne konjske

Beogradski tramvaji: Putovanje kroz vreme - od konja do elektrike
Ilustracija - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Na današnji dan 1892. godine, Beograd, grad koji je pratio svetske trendove još od kraja 19. veka, uveo je tramvaj u saobraćaj, stajući se rame uz rame sa svetskim metropolama poput Njujorka, Pariza, Londona i Berlina. 

Počevši svoju rutu od Kalemegdana do Slavije, tramvaj je u početku koristio konje kao pogonsku snagu. Već 1894. godine, na beogradskim ulicama pojavio se prvi električni tramvaj sa linijom ka Topčideru, dok je linija Žagubica - električna centrala ubrzo elektrifikovana.

Godine 1904. električni tramvaji su počeli da potiskuju tradicionalne konjske, a nova ruta koja je povezivala Trg sa Tašmajdanom preko Svetogorske ulice uvedena je 1906. godine.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

U to vreme, beogradski tramvaji su bili različitih tipova: terazijski tip, sa udobnim sedištima obloženim pletenom morskom trskom, i topčiderski tip, sa drvenim klupama. Zanimljivo je napomenuti da su stari tramvaji, koje su ranije vukli konji, korišćeni kao prikolice za električne tramvaje.

U letnjem periodu, putnici su mogli uživati u vožnji otvorenim kolima.

Do 1912. godine, u Beogradu je bilo osam tramvajskih linija sa 24 tramvaja i 12 prikolica, koji su prevezli impresivnih sedam i po miliona putnika te godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike