Šapić otkrio spomenik Tomi Zdravkoviću: Važan događaj za našu muziku i duh srpskog naroda

02.10.2023

12:37

0

Autor: 24sedam

Veliki broj poštovalaca umetnosti Tome Zdravkovića okupio se na ovom važnom događaju

Šapić otkrio spomenik Tomi Zdravkoviću: Važan događaj za našu muziku i duh srpskog naroda
Aleksandar Šapić i Gordana Zdravković - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U Skadarskoj ulici ispred broja 28, danas je otkriven spomenik legendarnom pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću. Na otkrivanju se okupio veliki broj građana, pevačevih prijatelja, gradskih zvaničnika kao i mnogih drugih koji su došli da uveličaju ovaj svečani čin.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić otkrio je spomenik i izjavio da mu je drago da za vreme svog mandata prisustvuje ovako važnom događaju.

– Toma je simbol jednog vremena, jedne kulture i duše našeg naroda, koja se upravo u Skadarliji na poseban način izražava i čega su svedoci stranci koji dođu ovde. Broj zaista spontano skupljenih ljudi takođe pokazuje važnost ovog momenta za kulturu, muziku i duh srpskog naroda, koji je Toma na specifičan, sebi svojstven način i svojom umetnošću uspeo da sublimira. Siguran sam da će njegove pesme živeti zauvek, kao i sećanje na njega – rekao je Šapić.

24sedam/Ivan Mitić
 

Bivši ministar trgovine Rasim Ljajić je precizirao da je prošlo dve godine i dva dana od podnošenja inicijative Gradskoj upravi, koju je potpisalo nekoliko hiljada građana.

Zahvaljujući razumevanju i bivše i sadašnje uprave, sa Aleksandrom Šapićem na čelu, u transparentnoj atmosferi i poštujući sve zakonom predviđene obaveze ova inicijativa se danas realizuje, naveo je on.

- Ovo jeste spomenik velikom umetniku, pre svega pesniku, tekstopiscu, kompozitoru, stvaraocu, pa tek onda pevaču. Toma je bio sve to u jednoj osobi, jedinstven i neponovljiv. Ovo je i spomenik jednom vremenu, ali i spomenik supkulturi tog vremena, koju je Toma svojim pesmama i te kako obeležio. Ovo je spomenik svim ženama, tamburašima, palmama na obali mora, prokletim nedeljama, kafanama i raznoraznim sudbinama koje se dešavaju u njima, dakle, njegovim pesmama - istakao je Ljajić.

Na svečanom postavljanju biste bili su i brojni pevači i muzičari, među kojima i Dragan Kojić Keba, Mirko Kodić, Branko Babović i drugi.

Ceremonija je počela Tominim velikim hitom "Za Ljiljanu" na mestu koje je srpski boem voleo i koje će sve podsećati na njega.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike