Beograd se odužuje legendi narodne muzike: Toma Zdravković dobija spomenik u Skadarliji - pogledajte kako izgleda (FOTO)

29.09.2023

18:23

0

Autor: L. Đ. T.

Toma je voleo ovaj grad i drago mi je da će u Skadarliji dobiti spomenik. To je bilo jedno od njegovih omiljenih mesta - rekla je Tomina supruga Gordana Zdravković

Beograd se odužuje legendi narodne muzike: Toma Zdravković dobija spomenik u Skadarliji - pogledajte kako izgleda (FOTO)
Copyright Printscreen RTS

Legendarni pevač narodne muzike Toma Zdravković dobiće spomenik u beogradskoj Skadarliji, a svečano otkrivanje zakazano je za ponedeljak u 12 časova.

Inicijativu za podizanje spomenika podneo je Rasim Ljajić, koji je istakao da je Skadarlija pravo mesto za spomenik velikanu narodne muzike.

- Rastao sam uz Tomu i njegovu muziku. Kao mladić sam se oduševljavao i pesmama i atmosferom koju je pravio. Skadarlija je pravo mesto za pravog i jedinstvenog čoveka poput Tome - rekao je Rasim Ljajić, gostujući u Beogradskoj hronici.

Kako je istakla Tomina supruga Gordana Zdravković, on je mnogo voleo Beograd.

- Toma je voleo ovaj grad i drago mi je da će u Skadarliji dobiti spomenik. To je bilo jedno od njegovih omiljenih mesta - rekla je Gordana.

Kako se navodi u Odluci o podizanju spomenika Tomi Zdravkoviću, spomenik se podiže sredstvima Grada Beograda, a o sprovođenju ove odluke staraće se Sekretarijat za kulturu, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, Urbanistički zavod Beograda i JKP "Zelenilo" Beograd.

- Lokacija za podizanje spomenika nalazi se u Skadarskoj ulici kod broja 28 na teritoriji gradske opštine Stari grad. Konzervatorske uslove dao je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda. Precizan predlog mikrolokacije za postavljanje spomenika izradio je Urbanistički zavod Beograd, dok je "Zelenilo" Beograd dalo parkovske uslove za postavljanje spomenika - navodi se u odluci.

Tomislav Toma Zdravković, bio je pesnik, kompozitor i pevač. Rođen je 20. novembra 1938. godine u Aleksincu. Pevačku karijeru je započeo u Leskovcu i nastavio je u beogradskim kafanama.

Većinu svojih pesama je napisao sam i skoro uvek su bile autobiografske. Objavio je nekoliko albuma, a vrhunac svoje karijere i popularnosti doživeo je osamdesetih godina.

Poslednji koncert i javni nastup je imao u Podgorici 10. septembra 1991. godine, a priminuo je 30. septembra 1991. godine u Beogradu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike