U toku sednica Skupštine Beograda, na dnevnom redu rebalans budžeta: Veće plate za zaposlene u predškolskim ustanovama

13.09.2023

11:18

0

Pred poslanicima će, kako je najavio, biti i odluka o vaučerima u vrednosti od 6.000 dinara za koje će moći da se, uz sportsku i školsku premu, nabavi između ostalog i oprema za bebe

U toku sednica Skupštine Beograda, na dnevnom redu rebalans budžeta: Veće plate za zaposlene u predškolskim ustanovama
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Odbornici Skupštine grada Beograda počeli su danas sednicu na kojoj će jedna od glavnih tačaka biti rebalans gradskog bužeta za 2023.

Kako je gradonačelik Aleksandar Šapić najavio pred početak sednice, koju je za danas sazvao predsednik gradske skupštine Nikola Nikodijević, jedna od važnih odluka koja će biti doneta jeste da se povećaju osnovice plata zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Ovo povećanje će se odnositi posebno na pomoćno osoblje, spremačice, čistačice i kuvarice kojima su plate bile izuzetno niske, rekao je gradonačelnik novinarima pred početak sednice Skupštine grada.

Tanjug/BeoInfo
Aleksandar Šapić

 Gradonačelnik je rekao da bi zahvaljujući toj odluci koju će potpisati plate vaspitačica mogle da budu 100.000 i više, podsećajući da su sada 70.000 dinara.

- Mislimo da je to značajno, značajno povećanje. Odlukom obezbeđujemo sredstava za povećanje plata, a ako to uspemo da spakujemo do kraja septembra, povišica zaposlenima u predškolskim ustanovama bi mogla da stupi na snagu od oktobra ako ne od 1. novembra - rekao je Šapić.

Pojasnio je da će sredstva koja se obezbede za povećanje osnovice ići kumulativno na ono što je u tu svrhu planirano republičkim budžetom.

Zahvaljujući rebalansu biće obezbeđena sredstva za nabavku novih vozila za gradskih prevoz na gas, najavio je gradonačelnik. Pred poslanicima će, kako je najavio, biti i odluka o vaučerima u vrednosti od 6.000 dinara za koje će moći da se, uz sportsku i školsku premu, nabavi između ostalog i oprema za bebe.

Takođe, na dnevnom redu biće i izmene odluka o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2023. godini.

Pred odbornicima naći će se i predlog rešenja o davanju saglasnosti na programe poslovanja za 2023. godinu javnih gradskih preduzeća, predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluku o raspodeli neto dobiti iz 2022. godine za javna gradska preduzeća, kao i predlog odluke o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu kompanije "Sloboda akcionarsko društvo" Čačak.

O planu detaljne regulacije

Odbornici će raspravljati o jednom broju predloga planova detaljne regulacije, kao i predloga odluka o izmeni i dopuni odluke o izradi plana generalne regulacije od značaja za razvoj grada Beograda. Planovi obuhvataju opštine Voždovac, Zvezdara, Stari grad, Obrenovac, Novi Beograd, Vračar, Zemun, Palilula, Rakovica, Savski venac.

O nazivima ulica

Odbornici će razmatrati i predloge za nazive ulica na Paliluli, Voždovcu, Grockoj, Čukarici. Pored toga, razmatraće se i predlog odluke o pravu na naknadu troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice na teritoriji Beograda, predlog odluke o dodeli vaučera za kupovinu opreme za sport, igru, edukaciju, rast i razvoj dece, kao i predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, navodi se na sajtu Gradske uprave.

Na dnevnom redu su i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na konačni nacrt javnog ugovora i javno-privatnom partnerstvu u obavljanju komunalne delatnosti javnog prigradskog i lokalnog prevoza putnika na teritoriji Beograda, predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o komunalnom redu, kao i predlog odluke o osnivanju ustanove Beogradski zavod za sport i medicinu sporta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike